Pozsonyban tömeges tüntetések zajlanak. Nem csak a főtéren. A kormányhivatal kapujára Bugárt kígyóbőrben ábrázolva helyezték el a tüntetők. (képek D.É./Felvidék.ma, illetve a „Za slušné Slovensko / A tisztességes Szlovákiáért” Fb-oldal fotóiból)

„Tíz éve mondom, hogy Bugárnak megette a lelkét a pénz. A földek, az erdők, a kastély és a fekete számlák az istene. Ezért vesztünk össze…” – emlékeztetett közösségi oldalán Csáky Pálaz MKP európai parlamenti képviselője. Azt, hogy egyre többen látják így a helyzetet, a pozsonyi tüntetések is mutatták.

Csáky Pál erre nem csak most figyelmeztetett. Bugár korábban négyszer cibálta őt bíróságra, mert sérelmezte a kijelentéseit. Mind a négyszer veszített azzal a Csákyval szembenaki egyébként a napokban már a Facebook-kedvelők száma tekintetében is megverte Bugárt. És abban sincs köszönete Bugárnak, amivel „rajongói” szembesítik a saját közösségi oldalán. Olyan minősítéseket vágnak a fejéhez, melyekhez képest az általa annyiszor, főleg az MKP-val kapcsolatban elpanaszolt „árulózásra” Bugár most akár nosztalgiázásként tekinthet.

Bugár azzal hívta ki maga ellen az újabb népharagot, hogy míg hétfői sajtótájékoztatóján azt sugallta, jönnek az előrehozott választások, addig alig két nappal később kijelentette, hogy a Most-Híd folytatja a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal a kormányzást. Történik ez néhány héttel azután, hogy Szlovákiában meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és élettársát! Nem csoda, hogy elindult a lavina! Az már csak olaj volt a tűzre, hogy időközben az is kiderült, hogy a Maldív-szigeteken „nyaraló“ pártelnök „véletlenül” összefutott azzal a Marián Kočnerrel, akiről és az akihez köthető cégekről a meggyilkolt Ján Kuciak számos cikket írt.

Mit csinál ilyenkor Bugár Béla? Facebookon bejelenti, hogy fenyegetve érzi magátezért „… kénytelen voltam a rendőrség védelmét kérni…”. És fel akarja jelenteni Igor Matovičot, aki azon véleményének adott hangot, hogy Bugárékat az euróalapok milliárdjai tartják ebben a kormánykoalícióban. Ha Bugár szertenéz a pozsonyi téren, és mindenkit feljelent, aki rossz színben tünteti fel őt, akkor feljelentések százait teheti meg…

Közben halljuk, hogy a Most-Híd egységes. Annyira azért mégsem, mert a szlovák František Šebej bejelentette, megválik parlamenti mandátumától. Még szebb lett volna, ha felveszi a kesztyűt, és az ellenzékkel harcol az igazáért…

Duray Miklós alig egy hónapja egyik interjújában így nyilatkozott Bugár Béláról: „Mióta ismerem, soha nem volt hű az eszméihez, nézeteihez és célkitűzéseihez, mindig mások vezérelték”. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke közösségi oldalánrámutat: „Arcon köptek mindenkit… Olcsó trükkök ezreivel menekül a maffiakormány a népharag elől.” Nem csoda, hogy a Facebook-on felvetődik a kérdés: „miért nem tüntetünk mi, magyarok, a Most-Híd székháza előtt?”

Március idusa van. Itt az idő! – halljuk Petőfi legendás versének szavait a tereken. És közben a mai Felvidékre is gondolhatunk.

„Senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt” – nem árt, ha Márai Sándorunk szavaira is emlékezünk a szlovákiai történések kapcsán.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma