Sajtótájékoztató: Menyhárt József, Richard Sulík, Alojz Hlina, Igor Matovič (fotó:on)

Menyhárt József MKP-elnök meghívására ma ellenzéki egyeztetés folyt a magyar párt pozsonyi székházában a Szabadság és Szolidaritás (SaS), az Egyszerű Emberek és Független  Személyiségek (OĽANO), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDM), valamint a házigazda Magyar Közösség Pártja tárgyalóküldöttségei között.

A küldöttségeket a pártok országos elnökei vezették, azaz Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽANO), Alojz Hlina (KDH), illetve a házigazdák részéről Menyhárt József. A Magyar Közösség Pártjából még Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke vettek részt az ellenzéki egyeztetésen. A mintegy másfél órás tárgyalást követően a négy pártelnök közös sajtótájékoztatót tartott.

Menyhárt József rámutatott, hogy Szlovákiában annak vagyunk a tanúi, hogy egy bábkormány jött létre az előző kabinet folytatásaként. A szlovák jobboldali pártok egy parlamenten kívüli magyar párt székházában egyeztettek a jövőről, és a jelenlegi kormánnyal szembeni alternatíváról. „A mai találkozó megmutatta, hogy van erre erő és akarat” – mondta. Az MKP nem hagyja, hogy Bugár Béla szégyenletes viselkedése alapján ítéljék meg az itt élő magyarokat.

Richard Sulík szerint a mai egyeztetés is jó példája annak, hogy az ellenzék képes az együttműködésre. Ugyancsak fontos, hogy tisztességes versenyt folytassanak a választókért, és így esély van arra, hogy a mai ellenzéki együttműködés a jövőben egy olyan koalíciós szerződésben folytatódjon, mely meghatározza majd egy új, tisztességes kormány programját.

Igor Matovič hangsúlyozta, hogy mozgalmuk egyik célja, hogy ne vesszenek el a demokratikus szavazatok. Ennek érdekében kész a partneri kézfogásra és együttműködésre a Magyar Közösség Pártjával. A Most-Híd párttal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy arra éppen úgy tekint, ahogy a Smerre vagy a Szlovák Nemzeti Pártra.

A szintén parlamenten kívüli kereszténydemokraták elnöke, Alojz Hlina elmondta, szükség van arra, hogy az emberek tudják, mi következik Fico kormánya után, és hogy az jobb időszak lesz. A politikára egyfajta versenyként tekint, melyben az összekötő elemeket keresi a többi pártban.

Mindhárom szlovák ellenzéki pártelnök megköszönte Menyhárt Józsefnek, illetve az MKP-nak az ellenzéki egyeztetés megszervezését. Megegyeztek abban is, hogy lesz folytatás – legközelebb Igor Matovičéknál.

Forrás: O.N., Felvidék.ma