A Most-Híd állítólag holnap saját államfőjelöltet választ. Vagy nem. Ugyanis miért éppen most tartanák magukat ígéretük betartásához Bugárék?

A Most-Hídban az elnöknek van pártja, és így a saját soraikból Bugár Bélán kívül nem igen találhatnak vélhetően sikeres köztársaságielnök-jelöltet. Valójában már Bugárt sem. Ez a vonat elment.

Bugárnak jó esélye volt erre 2009-ben, ám akkor az MKP elnöki tisztségéből leváltott „megsértődöttként” inkább létrehozta a vegyespártot, és ezzel a felvidéki magyar emberek tömege előtt vált vállalhatatlanná, hiteltelenné. A szlovákok persze nem keseregtek a magyar egység megbomlásán, sőt, Bugár még inkább népszerűbbé vált náluk. A törést a 2016-os parlamenti választás hozta, az utolsó kenetet pedig az idei kormányválság kezelése adhatta fel Bugár pártjának.

Már nem csak Kövér László, Duray Miklós, Csáky Pál, Őry Péter vagy Gubik László megnyilvánulásai mutatnak rá Bugár jellemére, hanem a szlovákoké is. Bármilyen döntést hozhat a Most-Híd Országos Tanácsa, a történelem mutatja, nem lehet azt komolyan venni. Emlékezzünk, legutóbb arról döntöttek, hogy az előrehozott választásokat szorgalmazzák, ellenkező esetben kilépnek a kormányból. Aztán pár nappal később Bugár közölte, hogy folytatja Ficóval és Dankóval a kormányzást.

Az MKP részéről természetesnek mutatkozik, hogy Bugár Béla esetleges államfőjelöltsége elfogadhatatlan a számukra, és nem csak azért, mert ő verte szét a pártot. Jól mutatja ezt az is, hogy a Menyhárt József vezette Magyar Közösség Pártja jó stratégiai érzékkel megnevezte lehetséges jelöltjeit, és nem árulnak zsákbamacskát. A jelölteket nézve Miklós László esetleges Most-Híd-béli támogatása akár lehetségesnek is tűnik, Csáky Pál, Menyhárt József és Őry Péter esetében már nem. Ez utóbbi három személy támogatásával ugyanis politikai értelemben a Most-Híd azonnal egyértelmű vereséget szenvedne az MKP-val szemben, míg Miklósnál a mezőgazdasági és környezetvédelmi szakember elismerésével magyarázhatnák a támogatást – egy ideig még késleltethetnék a bukást.

Hallani, hogy a Most-Híd a túléléséért küzd. Én nem hiszem, hogy Bugárt saját magán kívül valami igazán érdekli.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma