Gubík Lászlónak, a Via Nova elnökének köszöntőjével megnyílt a fővédnöki fórum, amely nélkül már elképzelhetetlen a Martosi Szabadegyetem. Gubík szerint gyarapító és alkotó munkával lehet előbbre vinni a magyarság ügyét. A felvidéki magyarság mindig számíthat az anyaországra – mondta Gubík László, majd átadta a szót Szász Jenőnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének, aki Kövér László házelnököt, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt és Menyhárt Józsefet, az MKP elnökét az elmúlt időszak eseményeiről kérdezte.

Kövér László beszámolója elején arra kérte a közönséget, ünnepeljék meg együtt a magyar kormánypártok fölényes győzelmét. Kiemelte: a kétharmados többség annak is köszönhető, hogy nehéz lenne más politikai alternatívát követni, az ellenzéki pártok elsősorban támadtak. Kövér szerint, ha nem lenne meg a kétharmados többség, nagyon nehéz lenne az országot vezetni, éppen az ellenzék hozzáállása miatt. Kövér László szerint nagyon fontos lenne a paradigmaváltás az európai politikában, ha megnézzük a V4-es együttműködést, ahol más-más irányultságú kormányok meg tudják találni a közös hangot, van esély arra, hogy Európa végre más irányba fejlődjön.

Potápi Árpád János szerint fontosak a nemzetpolitikai táborok, hiszen számos javaslat születik az itteni beszélgetéseken. „Azon fáradozunk, hogy hazánk szabadságának visszaszerzésével nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és a keresztény ügynek is szolgálhassunk” ‒ idézte Potápi II. Rákóczi Ferenc 1705-ben megfogalmazott gondolatait, aki szerint ezek a szavak még ma is nagyon aktuálisak. Az államtitkár szerint a magyar nemzetpolitika alapja a szülőföldön maradás támogatása. Ennek érdekében indultak el a tematikus évek, a gazdaságélénkítő csomag, és számos más támogatási rendszer. Tavaly csak nemzetpolitikai célokra százmilliárd forint támogatást biztosított az anyaország a külhoni magyaroknak.

Menyhárt József, az MKP elnöke évértékelőjében szomorúan emlékezett vissza azokra a személyiségekre, akik az idei évben eltávoztak közülünk, s akiknek a munkáját folytatnunk kell. Tavaly ilyenkor a megyei választásokra készültünk, szerettük volna megtartani pozícióinkat, ami nagyrészt sikerült is – mondta Menyhárt. A FUEN által indított aláírásgyűjtésről is szólt az MKP elnöke, aki szerint mindenki komolyan vette a feladatát és ennek köszönhetően elégséges aláírás gyűlt össze. Több témát is támogatott a párt, kiállt többek között a mezőgazdászok mellett. Menyhárt elismerte: szakpolitika szempontjából még van hová fejlődnie a pártnak, de a Kiss Beáta alelnök által kidolgozott oktatási stratégia és egy alapítvány beindítása nagyon fontos munka.A felvidéki magyarság szempontjából fontos a kisiskolák megmentése, de a jelenlegi előírások nem elégségesek. Ugyanakkor az óvodaprogram nagy előrelépést jelent a magyarság szempontjából. Az MKP elnöke szerint a pártnak közösségként kell viselkednie, csak ez hozhat sikert a magyarságnak.

Szász Jenő az értékelések után a jövőképről kérdezte a beszélgetés résztvevőit. Kövér László úgy véli: nagyon fontos, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti választáson milyen irányt vesz Európa, hiszen a jövőnkről szavazunk. Arról döntünk, milyen irányba induljon el az uniós politika, arról, megmaradnak-e a nemzeti, közösségi érdekek. (Forrás: N.T., Felvidék.ma, fotók: O.N.)