Fejér László Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő beszédet mond a Romániában terrorizmusért elítélt kézdivásárhelyi székely fiatalok szabadon bocsátását követelő tüntetésen Kézdivásárhelyen 2018. július 12-én. MTI Fotó: Kátai Edit

Nyílt levéllel fordultak Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz felvidéki magyar civil szervezetek képviselői a HVIM két székelyföldi aktivistájának bebörtönzése miatt.

Mint ismert, Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a szervezet erdélyi csoportjának vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. A magyarellenes koncepciós perben a vád arra „épült”, hogy a fiatalok lehallgatott beszélgetéseiből és a Beke István lakásán megtalált petárdákból a román hatóságok arra következtettek (!), hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén még 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepen.

Az elnyomó román hatalom újabb magyarellenes túlkapásai komoly visszhangot váltottak ki valamennyi magyar nemzetrész körében. A nyílt levelet megfogalmazó felvidéki szervezetek képviselői is aggodalommal figyelik a székelyföldi eseményeket, „a két magyar hazafi indokolatlan meghurcolását”. „Kiáltassék világgá, mint annak idején, amikor valamilyen nagy veszély fenyegetett és valamely nemzettársunk élete nagy veszélyben forgott!” – olvasható a nyílt levélben, melyben arra kérik az erdélyi európai parlamenti képviselőt, tegyen meg minden megtehetőt Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért. „Annak idején Duray Miklóst is ki tudták hozni a börtönből  és a második temerini eset jogtalanul megvádoltjait is! Minden ifjú magyar élet kincs! Tenni kell értük! Tenni, minél előbb! – zárul a Kovács Ilonka (Párkány – MVSz megbízott), Polgár Hajnalka (a Magyar Polgári Kör alelnöke) és Szamák Zsuzsánna (a Somorja Hangja – Vox Samariae elnöke) által jegyzett nyílt levél.

Tőkés László korábban kifejtette: a román államfőnek, Klaus Iohannisnak kellene soron kívüli kegyelemben részesítenie a két foglyot, hiszen kiszabadításukra ez a legrövidebb út. A képviselő azti s elmondta, az Európai Parlament valamennyi tagját tájékoztatta az ügyről.

Ugyanakkor az egyik fogoly, Beke István testvérével azt üzente: „Nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtünk el semmit. A kegyelmet csak akkor tudjuk elfogadni, ha ártatlanságunkat elismerik”.

Csütörtökön több százan tüntettek Kézdivásárhely főterén a két magyar elítélése ellen. A megmozdulást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közösen szervezte.

Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke a Krónikának nyilatkozva elmondta: a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) fordulnak az ügyben, amint nyilvánosságra kerül a jogerős ítélet indoklása. Kifejtette, a testület feladata eljárni olyan ügyekben, amikor a bírák vagy ügyészek visszaéltek a hatalmukkal, rosszindulatúan vagy szakmaiatlanságból téves ítéletet hoznak. „Azt várjuk el a testülettől, állapítsa meg, hogy ez egy politikai koncepciós per volt, rendelje el az ítélet megsemmisítését és a perújrafelvételt, szolgáltasson igazságot, találja meg a felelősöket” – mondta az EMNP ügyvezető elnöke.

Forrás: mti, Felvidék.ma – szd)