Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, a Ghymes együttes egyik alapítója írta az államalapítás ünnepének csúcspontját jelentő augusztus 20-i tűzijáték zenéjét és verseit.

Szarka Tamás (fotó: Oriskó Norbert)

A 30 perces, grandiózus mű szól Szent István királyunk intelmeiről, Magyarországról, annak születéséről, fennmaradásáról és a hozzá való mai viszonyunkról. A darab megszólalásában közreműködnek: Szarka Tamás és zenekara, valamint Miklósa Erika, MTVA Szimfonikusok és a Honvéd Férfikar.

Az idei augusztus 20-i államünnep központi rendezvényei három napon keresztül tartanak a magyar fővárosban, ahol gazdag programmal várnak mindenkit. Idén is lesz Magyar Ízek Utcája, amely már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Idén kiemelt szerepet kapnak a kávéházak, a házigazda Janza Kata lesz. Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: évről évre igyekeznek minél több termelőt bevonni vásárukba. Az idei vásár középpontjában a fűszerek állnak majd. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek. Mások mellett a Tankcsapda is fellép majd a Gellért-szobornál.

Az államalapítás ünnepe a legnépszerűbb ünnep nemzeti ünnepeink közül: a központi rendezvényekre minden évben több százezren látogatnak ki, az ünnepi tűzijátékot mintegy félmillióan szokták követni a helyszínről.

Augusztus 20-án a programok idén is a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Emellett idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Augusztus 20-án a programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd.

(Forrás: MTI/Felvidék.ma)