Pogány Erzsébet, ha tehette, örömmel vett részt a hagyományos budapesti Széchenyi-ünnepégen. Ez a kép még 2010-ben készült. (jobbról a negyedik – fotó: Oriskó Norbert)

Gróf Széchenyi István születésének 227. évfordulója alkalmából rendeztek összejövetelt Budapesten. A koszorúzással egybekötött megemlékezésen sor került a Széchenyi Társaság díjainak kiosztására is, melyet posztumusz Pogány Erzsébet is megkapott.

A budapesti Széchenyi téren emelt emlékműnél több százan gyűltek össze és emlékeztek meg a legnagyobb magyarról, Széchenyi Istvánról. Ünnepi köszöntőt mondott Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára, aki kiemelte Széchenyi múltjának fontosságát.

A koszorúzást követően került sor az emlékülésre a Magyar Tudományos Akadémia impozáns épületében. A rendezvényen részt vett Hideghéthy Andrea, a SZAKC megbízott ügyvezetője, mivel a Széchenyi Társulás a Szövetség a Közös Célokért Társulás tagszervezete. A „Nagy családrúl kell gondoskodnom” címmel fémjelzett emlékkonferencián sor került a Széchenyi Társaság díjainak átadására. Idén egy posztumusz díj átadására is sor került. A díjat Pogány Erzsébetnek ítélték, amit a családja vett át – férje Tibor, lányai Eszter és Erzsike.

A Széchényi Társaság Díja Pogány Erzsébetnek (Fotó: Bölcskei Tímea/Felvidék.ma)

Dr. Cserháti László Gábor laudációjában elmondta: Erzsébet egész életében József Attila idézetek hangulatának megfelelve élt és készült a nemzet egyesítésére. Politikai tevékenységét elismerték a Felvidéken és Magyarországon is.

„Mindvégig ott volt, ahol a legnagyobb szükség volt rá. 2001-től vezette a SZAKC civil polgári társulást, amely a felvidéki magyarság szellemi és lelki gazdagítását tűzte ki célul. 2005-ben elindította az első felvidéki magyar hírportált. Az eredményes évek erősítették őt és a köz érdekét egyaránt. Könyvek és kiadványok fémjelzik tevékenységét” – mondta.

A Felvidék.ma cikke alapján (Bölcskei Tímea)