Csallóközi Históriák néven indított böngészőben játszható játékot a Kukkók Polgári Társulás, azzal a céllal, hogy megismertesse a fiatalokkal a csallóközi mondák világát.

A www.csallokozi.historiak.sk címen elérhető projekt egyelőre 62 csallóközi település közel 160 „históriáját” felhasználva született meg, hogy összegyűjtse, és szórakoztató formában ismertesse meg a Csallóköz mondakincsét, ezáltal népszerűsítve a gyermekek és fiatalok körében a térség folklórját, népi kultúráját, regionális történelmét. A játék a települések feloldására, az ott található történetek elolvasására, majd az azokat követő kvízkérdések megválaszolására épül.

A játékosok egy illusztrált Csallóköz-térképen választhatnak kezdő települést, majd onnan indulhatnak útnak a történeteket elolvasva. Településről településre haladva, pontokat, aranyakat és jelvényeket gyűjtve lépkedhetnek felfelé a játékbeli ranglistán: Felfedezőből Kalandorrá, végül pedig Krónikássá válhatnak. A kitartóak időnként egy-egy kihívás során mérettethetik meg magukat, miközben eléjük tárul a Csallóköz új, izgalmas, sokszor vicces és néhol szomorú, a mondák által megfestett világa.

A szövegekben, amelyek nagyrészt történeti mondák, hiedelemmondák és helyi mondák, keveredik a valóság a képzelettel. A játékosok olvashatnak történelmi eseményekhez (´48-as forradalom és szabadságharc, világháborúk) és a népi hitvilág természetfeletti lényeihez (tündér, boszorkány, iglic, tüzesember) kapcsolódó történeteket egyaránt. Az illusztrált mondákat szómagyarázatok és képek egészítik ki, elősegítve, a szövegben előforduló, kevésbé ismert, illetve idegen szavak (tájszavak, régies kifejezések) értelmezését.

A társulás célja, hogy a játékot jelen formájában minél több iskolással megismertesse. A szövegállomány az írásos források feldolgozása, és saját gyűjtések alapján folyamatosan bővül. A társulás a gyűjtőmunkát szeretné kiterjeszteni további felvidéki magyar tájegységekre is.

A közel egy éve indult gyűjtést és a játék elkészültét a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A Kukkók Polgári Társulásról

A Kukkók PT 2001-ben alakult. Több mint másfél évtizedes tevékenysége során több kistérségi, elsősorban régiófejlesztési és környezetvédelmi projektet valósított meg. Programjainak központi témája a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság mellett a regionális identitás megerősítése volt.

Kukkók Polgári Társulás – Horváth Ákos elnök