(Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

A rendőrség kedden mintegy százötven fős osztaga vett részt az extrémizmussal összefüggő bűncselekmények felderítésében a Dunaszerdahelyi járásban.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) által lefoglalt tárgyak között szerepel egy DAC-zászló is. Az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballklub szerdán tette közzé hivatalos álláspontját a járásban történt rendőrségi rajtaütéssel kapcsolatban.

Mint írták, a sajtóból értesültek a NAKA által a Dunaszerdahelyi járásban végrehajtott házkutatásokról. Csodálkozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a szlovák rendőrség egy olyan illusztrációs fényképet tett közzé a saját Facebook-profilján – melyet aztán a többi tömegtájékoztatási eszköz is átvett –, amelyen klubunk címere is látható – olvasható a közleményben.

Mint hangsúlyozták, az említett zászlón nincs olyan szimbólum, amely ellentétben lenne a Szlovák Köztársaság törvényeivel. Szintén nem látnak összefüggést a NAKA akciója és a zászló között.

Az FC DAC teljes mértékben támogatja az UEFA és a FIFA alapelveit, amelyek igyekeznek erőszak- és gyűlöletmentes sportágként bemutatni a labdarúgást, a pályán és azon kívül is – fogalmaz a klub vezetősége.

Bevetették a magyar kártyát

A történtekkel kapcsolatban megszólalt a Magyar Közösség Pártja is. Az alábbi közlemény olvasható az MKP közösségi oldalán: Ilyenkor szokták bevetni a magyar kártyát. Most is ez történt.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség bajban van a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom elleni névtelen feljelentés kapcsán. Az országos rendőrfőkapitány és az ügynökség vezetője egymásra mutogatnak: ki tévedett, ki nem mondott igazat? Az ország népe pedig méltatlankodik. Mit is lehet tenni ilyen melléfogás esetén? Elterelő hadművelethez kell folyamodni.

Mint kiemelték:

A tegnapi dunaszerdahelyi NAKA-akció a szó legszorosabb értelmében véve is „hadművelet”, az „elterelő” jelző pedig mindenképpen illik rá.

Hadd foglalkozzanak az emberek a 150 rendőr bevetésével. Mindegy, alaptalan-e, vagy sem az akció, már a bevetett rendőrök száma is nagy jelentőséggel bír, emellett az olvasók és nézők fantáziájának megmozgatására képes.

Ezért egyáltalán nem fontos, találnak-e valamit, és mit. A lényeg, hogy a figyelem egy kis időre a szlovákiai magyarokra terelődik – mutat rá az MKP közleménye.

Rendőrség a szélsőséges nézetek terjesztése ellen lépett fel

A rendőrség az üggyel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki: A Huligán fedőnevű akció kapcsán a NAKA nyomozói 15 személy ellen indítványoztak eljárást az alapvető szabadságjogok megsértése bűncselekményének ügyében, mivel fennáll a gyanú, hogy a Felvidéki Harcosok elnevezésű csoport létrehozásával olyan ideológiát terjesztenek, mely az alapvető szabadságjogok megsértésére irányul és nemzetiségi gyűlöletet kelt.

A csoport tagjai módosított fasiszta szimbólumokat használtak nyilvánosan zászlókon, transzparenseken, ruházatokon és jelszavakon, főleg a tömeges sportesemények alkalmával – olvasható a közleményben.

Hozzátették, mind a 15 személy gyanúsítható továbbá egyéb, szélsőséges nézetek terjesztésére utaló bűncselekményekkel, azzal, hogy a közösségi hálón hozzászólásaikban extrém anyagokat tettek közzé, így jelvényeket, jelszavakat és szimbólumokat, melyek nemzetiségi, etnikai és fajgyűlöletet keltenek, a bőrszín miatti hátrányos megkülönböztetésre buzdítanak, a nemzeti szocialista ideológiát terjesztik, dicsőítik például Adolf Hitlert, s gyűlöletkeltésre szolgálnak a zsidók, színesbőrűek, a szlovákok, vagy a románok ellen.

Bűnösségük bebizonyosodása esetén 4-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Az akcióban résztvevő közel 150 rendőr a NAKA, valamint  a rendőrség pozsonyi, nagyszombati, trencséni és nyitrai egységeiből összesen 17 házkutatást tartott és 14 egyéb ingatlant vizsgált át, melynek során különböző szélsőséges nézetekre utaló anyagokat találtak. Emellett sor került személyes átvizsgálásra, melynek során megállapítást nyert, hogy a megvádolt személyek a testükre ugyancsak szélsőséges eszmékre utaló szimbólumokat tetováltattak.

Forrás: Hideghéty Adrea/Felvidék.ma