Menyhárt József MKP-elnök

Somorján ülésezett a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa (MKP OT), ahol summázták az önkormányzati választások eredményét és aktuális belpolitikai kérdésekkel foglalkoztak. Az ülésről az OT nyilatkozatot adott ki, melyet az alábbiakban közlünk.

Az OT sikerként és a helyi képviselet megerősödéseként értékeli az önkormányzati választások eredményét. A négy évvel ezelőtti 107 önállóan szerzett polgármesteri tisztséget az idén 115, az MKP színeiben megválasztott polgármesterre tudtuk növelni, és egyúttal nőtt az MKP színeiben megválasztott képviselők száma is, 1151 mandátumról 1248 képviselőre.

Országos szinten a párt ismét megvédte erős pozícióját a politikai pártok versenyében, mindezt úgy, hogy jelöltjeink más politikai pártok jelöltjeivel szemben jellemzően Dél-Szlovákia régióiban mérettettek meg.

Az MKP a magyarlakta régiókban több stratégiailag fontos településen győzött, köztük Dunaszerdahelyen és Somorján úgy, hogy más pártból nem is jutott be képviselő az önkormányzatba.

Az MKP Országos Tanácsa köszönetét fejezi ki valamennyi induló képviselő- és polgármesterjelöltnek, helyi szervezetnek, tagnak és támogatónak, akik áldozatos és becsületes munkával segítették a pártot az elmúlt időszakban. Köszönettel tartozunk a választóknak, akik szavazatukkal támogatták jelöltjeinket, és ezzel magyarságunk megmaradása, gyarapodása és erősödése mellett tették le a voksukat.

Az MKP OT felszólítja a kormányt, hogy populista és időleges intézkedések helyett haladéktalanul eszközöljön tartós, érezhető és pozitív változtatásokat a családtámogatások terén, amelyek növelnék a gyermekvállalási kedvet, mérsékelje a járulékokat, és érezhetően emelje a családtámogatási hozzájárulásokat.

Az önkormányzati választások után önkormányzataink számára továbbra is erkölcsi felelősséget jelent – egyben nehéz vállalást is – oktatási intézményeink megtartása. A Kárpát-medencei óvodaprogram során megújult óvodák komoly segítséget jelentenek abban, hogy községeinkben megőrizzük és fejlesszük az anyanyelvű művelődést.

Ugyanakkor aggodalommal tekintünk középiskoláinkra, különös tekintettel a szakközépiskolákra, ahol a csökkenő gyermeklétszám mellett jelentős gondot jelent az idén életbe lépett, a jövő évi felvételi eljárást, a szakonként maximális diáklétszámot szabályozó miniszteri rendelet. Ennek végrehajtása során technokrata módon, érzéketlenül, matematikai képletek alapján döntenek intézmények jövőjéről. A megoldást csak a rendelet visszavonásában látjuk – olvasható a nyilatkozatban.

Az MKP Országos Tanácsa elítéli és tiltakozik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség azon intézkedése ellen, amely észszerűsítésre hivatkozva megszüntette regionális irodáit a magyarlakta Komáromi, Losonci és Tőketerebesi járásokban, amelyekben nagyszámú az intenzív gazdálkodók aránya.

Az MKP OT elítéli a szélsőségesség minden formáját, így a karhatalmi visszaélések formájában megtörténőt is, amelynek vélhető célja a szlovákiai magyar közösség tagjainak megfélemlítése volt. A dunaszerdahelyi szurkolók ellen elkövetett „gyenge lábakon álló” karhatalmi beavatkozás az elhíresült 2008-as szurkolóverés 10. évfordulóján a hatalommal való visszaélés lehetőségére mutat. Döbbenetesnek tartjuk, hogy az évtizedek óta a magyarok „fejbe verésére buzdító” megnyilvánulásokat terjesztők helyett a „dunaszerdahelyi sálat” találják szélsőségesnek! – zárta a nyilatkozatát az MKP OT.

forrás: mkp.sk