A szerdai razzia során letartóztatták Vladimír Mosnárt, a Kuciak-gyilkossággal gyanúsított Alena Zsuzsová barátját és egykori sofőrjét. Az akció összefügg Basternák László volt ógyallai polgármester 2010 júliusában történt meggyilkolásával. A hírek szerint letartoztatták Basternák polgármester-ellenjelöltjét, Roman Ostružlíkot is.

A volt ógyallai polgármester gyilkosa, Štefan Kaluz jelenleg is börtönben ül, 25-éves szabadságvesztését tölti.

Kaluz a DKFB nevű biztonsági szolgálat embere volt, amely a Sýkora-bandába tartozó František Borbély tulajdonában volt. Hogy ki volt a gyilkosság megrendelője, és mi volt az indíték, máig nem derült ki. A rendőrség azonban szerdán letartóztatta Kaluz volt társát, Mosnárt és további öt embert.

Abban az időben tanúként Alena Zsuzsovát is kihallgatták, aki Basternák ellenjelöltjét támogatta a választások előtt. De Andruskó Zoltán is érintett volt az ügyben, aki szeptember óta Zsuzsovával együtt előzetes letartóztatásban van, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolásának ügyében vádolják mindkettőt.

A rendőrség a Basternák-ügyet tavaly év végén újra megnyitotta. Hogy a gyilkosságot elkövető Štefan Kaluz vagy a rendőrséggel együttműködő Andruskó mondott-e valamit az ügyben, nem tudni.

Basternák likvidálására több kísérlet is történt. Már 2010 tavaszán egy kapucnis férfi tüzet nyitott Basternák házára, de csak a kaput találta el, majd elmenekült. A gyanúsított Vladimír Mosnár volt biztonsági ember volt, az elítélt Kaluz társa. A gyilkosság előtt és utána is beszéltek egymással telefonon.

Több ezer euró Zsuzsovától

Mosnár ismerte Alena Zsuzsovát, vallomása szerint a sofőrje volt. Említést érdemelnek a különös pénzátutalások is, többek közt az, amelyre 2010 nyarán került sor, azaz röviddel a gyilkosság után.

Zsuzsová 4000 euró 50 centet küldött Mosnár barátnőjének a számlájára.

A bíróságon mindezt azzal magyarázta, hogy kölcsönt vett fel Mosnártól, s azt fizette vissza arra a számlára, amit Mosnár telefonos üzenetben adott meg neki. Hasonló verziót említett maga Mosnár is.

Mosnár Karin nevű barátnőjének vallomásából azonban az következik, hogy Zsuzsovának és Mosnárnak viszonya volt. Mosnár figyelmeztette Karint, hogy pénz érkezik a számlájára, amit ki kell vennie, és át kell adnia neki.

A barátnő azt azonban nem tudta, miért küld ennyi pénzt Zsuzsová éppen az ő számlájára, Mosnár ugyanis nagyon gyorsan lehűtötte a kíváncsiságát, mondván, ne kérdezősködjön. Így aztán kivette a pénzt a számlájáról és átadta neki.

Csak tanúként hallgatták ki őket

Sem Alena Zsuzsovát, sem pedig Vladimír Mosnárt nem gyanúsították Basternák László meggyilkolásával, csak tanúként hallgatták ki őket.

Basternák gyilkosa, Štefan Kaluz kezdetben furcsán viselkedett. A bírósági tárgyalásokon nyilvánvaló volt, hogy aggódik a hozzátartozóiért.
A bírót többször is megkérte, hogy a tárgyalásokról zárassa ki a sajtót és a nyilvánosságot. Az Aktuality.sk szerint az esetről kezdetben több részletet is elmondott, és az indítékot is jelezte, később azonban a vallomását visszavonta.

A portál értesülései szerint a letartóztatottak között van Roman Ostružlík, Basternák László ellenfele is, aki a Most-Híd színeiben indult a polgármester-választáson akkor, amikor Basternák, és élesen támadta őt. Ostružlík személyesen ismerte Zsuzsovát és Andruskó Zoltánt is, akik segítettek a kampányában, anyagilag támogatták, plakátokat nyomtattak neki. Zsuzsová minimum egyszer a választási gyűlésén is részt vett. „Nekem ehhez a kettőhöz semmi közöm. Amikor megláttam őket a televízióban, csak a kezemet tördeltem, és sokkos állapotba kerültem” – állította az Aktuality.sk-nak tavaly októberben Ostružlík Zsuzsová és Andruskó letartóztatásakor.

Az ógyallai választási kampányában Ostružlíknak egyetlen fő politikai témája volt – támadta azt a 36 millió koronás (1,2 millió euró) csatornázási projektet, amely még Basternák polgármestersége idején indult. Azt állította, hogy túlárazták, s hogy nem transzparens. Ostružlík nem tagadta, hogy a volt polgármestert börtönbe akarja juttatni. A konkurense meggyilkolása és a számára sikertelen választások után Ostružlík többé azonban nem foglalkozott politikával, és el is költözött Ógyalláról.

Forrás: (Aktuality.sk/Felvidék.ma)