Ilyen mélyen még soha nem voltunk

Nézem a magyar nyelvű híroldalakat, a legtöbb beszámol a nap híréről. S a legtöbb pontatlanul. Szó szerint idézem a rendőrségi jelentést: „“Na základe vykonaných úkonov a vyhodnotenia dôkaznej situácie bolo dňa 24. januára vznesené obvinenie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva osobám Roman Ostružlík, Vladimír Mosnár, Ladislav V. a Alena Zsuzsová,” uviedla polícia.

Vagyis: a rendőrség a mai napon az eddigi vizsgálat és a bizonyítékok kiértékelése alapján büntetőfeljelentést tett bérgyilkosságban való részvétel kiemelten súlyos bűntette miatt Roman Ostružlík, Vladimír Mosnár, Ladislav V. és Alena Zsuzsová ellen.

Kedves szlovákiai magyar és néhány szlovák újságíró: nem teljesen igazak tehát azok a szalagcímek, amelyek szerint „Zsuzsovát újabb gyilkosságban való részvétellel gyanúsították meg”, mert félreviszik a gondolatot. Nem egy, hanem négy ember ellen emeltek vádat, akik a rendőrség szerint együttműködtek az ügyben, s köztük van Roman Ostruzlík is.

Miért fontos ezt így együtt látni? Mert Ostruzlík volt Basternák László ellenfele az ógyallai helyi választáson annó, s Ostružlík a Most-Híd hivatalos jelöltje volt.

Most kellene egy kicsit megállni a gondolkodásban. A Speciális Ügyészség jegyzőkönyvét idézem: „ “…že mu pomôže s predvolebnou kampaňou, a ak vyhrá parlamentné voľby, zamestná ju ako asistentku, ak primátorské, ako sekretárku. To miesto nepotrebovala z dôvodu, že by nemala z čoho žiť lebo hoci je už sedem rokov nezamestnaná, mesačne si dokáže zarobiť 700 až tisíc eur tým, že kupuje a predáva vlasy,” znelo vo výpovedi Aleny Zsuzsovej na Špeciálnej prokuratúre. Vagyis, a jegyzőkönyv szerint a Most-Híd jelöltje, Ostružlík megígérte Zsuzsovának, hogy az ógyallai városi hivatalban titkárnői vagy asszisztensi hivatalt biztosít neki. Fico és az olasz maffia esete kicsiben. Ugyancsak a jegyzőkönyv szerint Zsuzsová legalább két alkalommal részt is vett Ostružlík kampányrendezvényén. S most a rendőrség együtt emel ellenük vádat bérgyilkosságban való közös részvétel gyanújával. Hangsúlyozom: ez egyelőre nem bírói ítélet, hanem a vádemelés szövege. Ám ami miatt ez az írás megszületetett, az két dolog. Az első: a Most-Híd gyakran játssza a korrupciós és politikai botrányoknál is azt a játékot, hogy ugyan, mi nem, ők a rosszak csak, a koalíciós partnereink. A Basternák-ügy Zsuzsovára való kihegyezése segíti ezt a játékot, segít elkendőzni, hogy az ő ógyallai hivatalos jelöltjük is szerves része a bűnös csapatnak. S a második: a rendőrség és a speciális ügyészség azt állítja, hogy a Most-Híd jelöltje süllyedt 2010-ben olyan mélyre, hogy vetélkedése az MKP jelöltjével nem állt meg az egyébként úgyis nagyon durva szóbeli csörténél, sőt, a néha máshol is tapasztalható megfélemlítési igyekezeteknél, hanem – a rendőrség szerint – elment a gyilkosság megrendeléséig.

Most kellene ismét egy pillanatra megállnunk Basternák László emléktáblája előtt, s visszagondolni 2010-es emlékeinkre. Azokra a mondataira is, amelyeket akkor nem akartunk elhinni neki.
Június végén, az MKP Országos Tanácsának ülésén, jókora melegben pozsonyi székházunkban mindenki ingben ült, kivéve őt. Pontosan emlékszem rá, bejött a terembe és odaült mellém. Az üdvözlő szavak után azt mondtam neki: – Laci, hagyd a fenébe ezt a zakót, tedd le, ilyen melegben.
– Nem tehetem – mondta. – Golyóálló mellény van rajtam, tudod, mennyire unom már? Nehéz, kényelmetlen…
– S mi ez itt, körülötted? – kérdeztem vissza. Arra céloztam, hogy akkor már nyilvános hír volt, hogy rálőttek, előtte festékkel fröcskölték össze a házát.
– Meg akarnak félemlíteni – válaszolta. – Mert nem nekik adtam a projektet. Ezek banditák, semmitől nem riadnak vissza.
– És kik, kik ők?
– Tudod, ez bonyolult… De sajnos a Most-Híd körüli emberek is vannak közöttük.
Lacikám, utólag megvallom, ezt a mondatodat akkor túlzónak tartottam – mint később, a temetésen is, amikor Ógyallán sokan ezt suttogták. Mint a felvidéki magyar-magyar kapcsolatok egyik nagyon kicsorbult formáját.
Az is félő, hogy ma, 2019-ben néhányan úgy próbálják majd a történtek súlyát csökkenteni, hogy azt mondják: hol van már 2010? Ostruzlík már talán nem is tagja a Most-Hídnak…

Azért ezt a kérdést se adjuk olcsón: én ugyanis emlékszem azokra a kétkedő tekintetekre a temetéskor és később, az emlékműavatás és a megemlékezések alkalmával is, hogy persze, a Basternák belekeveredett egy zűrös ügybe, azután ez lett a vége… Ostruzlík durva sárdobálása valószínűleg megtette a hatását néhány embernél… Ezen a ponton is mondjuk ki: ha Basternák László valahol hibát vétett volna, akkor jogi ügyet kellett volna csinálni belőle – nem pedig meggyilkolni. A gyilkosságra semmilyen sunyi érvelés nem lehet magyarázat. S afölött se menjünk el figyelmetlenül, hogy a 2010-es kampányban Ógyallán néhányak számára olyan optika alakulhatott ki, hogy lám, lám, ez a hidas jelölt mennyire védi Ógyalla érdekeit, s az az MKP-s polgármester milyen hibákat vét… Szolgáljon elégtételül Basternák László szellemének, hogy ma a rendőrség és a speciális ügyészség mondja, hogy ez éppen fordítva volt. Ostruzlíkot csak a saját és bandája érdekei és pénztárcája érdekelték, s amikor Basternák ellenállása miatt nem tudta átvinni akaratát, bosszúból cselekedett – a rendőrség szerint – bűnszervezet kompániájával…

S ma a szlovák rendőrség emelt vádat a Basternák Lacival szemben induló, s ellene nagyon csúnya lejárató kampányt folytató Roman Ostružlík ellen is. Bérgyilkosságban való részvétel vádjával. Tíz évvel a szlovákiai magyar politikai egység megbontása után. Azután, hogy az MKP akkori elnökeként kirúgtam az irodámból azokat a tagokat és „tanácsadóikat”, akik a Bugár idején meghonosodott praktikákat akarták folytatni. S akik ezért inkább a pártszakítást vállalták. S létrehoztak egy pártot, amely körül hemzsegnek a zűrös ügyek.

Nem döbbenetes mindez? Vagy csak én vagyok túl érzékeny?
S kerül esetleg újságíró, aki megkérdezi Bastrnák Tibort és Csóka Lajost, a Most-Híd kerületi és járási elnökeit: ki tette rá a Most-Híd pecsétjét Ostružlík jelölésére? És miért?

Csáky Pál (fb-jegyzet) – 2018-01-24