Bugár Béla…(Fotó: Oriskó Norbert / archívum)

Szlovákiában március 16-án tartják a köztársaságielnök-választás első fordulóját. Valamennyi közvéleménykutatás azt jelzi, Bugár célja, hogy bekerüljön az államfőválasztás 2. körébe, csak álom. A Magyar Közösség Pártja képviseletében Menyhárt József indul, aki kampánya során a felvidéki magyar közösség helyzetére, problémáira kívánja felhívni a figyelmet.

Az AKO ügynökség ma közzétett felmérése szerint a második fordulóba Maroš Šefčovič (Smer, 18,2%) és Robert Mistrík (az SaS támogatja, 15,8%) jutna. Zuzana Čaputová (Progresszív Szlovákia) 14,7%-kal a harmadik, azaz jó esélye van a sikerre. Štefan Harabin (független) a negyedik (12,8%), Milan Krajniak (Sme rodina, 7,8%) az ötödik. 15 jelöltből áll a lista, a választásokig még lehetnek visszalépések.

A magyar szavazatokért ketten is „hajtanak”, Bugár Bélának (Most-Híd) 7,4%-ot mértek, az MKP-jelölt és pártelnök Menyhárt Józsefnek 1,5%-ot. A kitűzött céltól Bugár sokkal messzebb van, 8,4 százalékpont hiányzik neki a második körbe jutáshoz – holott ennek érdekében több százezer euró költ a kampányára. Menyhárt József a számszerű eredményt tekintve Bárdos Gyula öt évvel ezelőtt elért eredményét (5,1%) célozta meg, azt is tudatosítva, hogy öt évvel ezelőtt csak egy magyar anyanyelvű jelölt volt Szlovákiában. Kampányköltségei sokkal szerényebbek, mint Bugárnak.

Tények.sk/on