A Fortuna Liga rájátszási szakaszának 3. fordulójában a dunaszerdahelyi DAC otthon győzött a Zsolna ellen. A „Lex DAC himnusztörvény” miatt még harsányabban szólt a magyar Himnusz, többször is.

Piros-fehér-zöld színek alatt zengett a magyar himnusz (Fotó: Sz.M./Felvidék.ma)

A MOL Arénába 8541 szurkoló váltott jegyet, a B-Közép csodálatos piros-fehér-zöld füstkoreográfiával reagált a parlamenti történésekre. A DAC-himnusznak számító Nélküled szövegét a rendezők a pálya körüli reklámtáblákon is megjelenítették. A kezdőrúgást Fucsovics Márton, a teniszvilág magyar világsztárja végezte. A magyar Himnusz nem csak a kezdőrúgás előtt, hanem a meccs végén is erőteljesen szólt. Sőt, a szurkolók a meccs közepén még a Székely Himnusz eléneklésével is kifejezték a magyarok határtalan összetartozását. Az itthon történtekre ilyen transzparessel reagáltak: „MOST KÉNE ABBAHAGYNI!”.

Kalmár Zsolt most is többször veszélyeztette a zsolnai kaput, a gól is az ő átadásából született (Fotó: Sz.M./Felvidék.ma)

Az első komoly helyzetet a vendégek dolgozták ki, ám Jedlička remek védéssel hárított. Ezt követően jöttek sorozatosan a dunaszerdahelyi helyzetek, és a DAC az első negyedórát követően megszerezte a vezetést, Kalmár átadásából Ronan a 16-osról lőtte a zsolnaiak hálójába a labdát. Ekkor még kevesen gondolták, hogy több gól már nem lesz. Főleg azt követően, hogy egy perccel később büntetőt rúgtak a vendégek, ám Mihalík lövése a felső kapufára pattant. A második félidőben is folytatódott  Jedlička remek formája, aki hárította Anang ziccerét is. És így volt ez végig, nem csoda, hogy a jó iramú meccs lefújása után Hyballa edző külön is köszöntötte a sárga-kékek kapusát.

Talán az Ég is úgy akarta, hogy itt ma magyar győzelem lesz!

FC DAC 1904 – ZSOLNA 1:0 (1:0)

A DAC kezdőcsapata (Fotó: Sz.M./Felvidék.ma)

A DAC összeállítása : Jedlička – Davis, Kone, Huk, Koštrna – Kalmár, Vida M., Ronan – Vida K. (71. Bednár), Divković (89. Blackman), Čmelík (76. Taiwo)

A mérkőzés statisztikája:labdatartás: 54% – 46%, kapura tartó lövések: 5:8, mellé: 8:3,

Szép volt, fiúk! (Fotó: Sz.M./Felvidék.ma)

Peter Hyballa (a DAC edzője): „Elismerés illeti a Zsolnát és bennünket is a mai játékért. Nagyon jó meccset vívtunk. Minden edző, játékos és szurkoló ilyen összecsapásról álmodozik. A múlt heti 4-4-2-es felálláshoz képest most visszaálltunk a 4-3-3-ra, Vida Kristopher ismét bevethető volt, a szélen kapott játéklehetőséget. A vendégek nagyon jól ki tudtak jönni a nyomás alól, a játékstílusunk viszont hasonlított a tavaly ősszel megszokotthoz. A védelmünk nagyon jól működött. Megvolt a kellő területünk, de nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket. Ronan remekül cselez, és kitűnő jobb lába van, amit a szerzett góllal igazolt is. Čmelík kezdőbe állításáról tegnap döntöttem, még saját bevallása szerint sem bírná a 90 percet, de végig aktív és veszélyes volt, igazán jó meccset játszott. A szurkolóink ma is őrjítően jók voltak.” (fcdac.sk)

A góllövő Connor PatrickRonan, és a DAC magyar játékosai – Vida Máté, Kalmár Zsolt, Vida Kristopher András nyilatkoznak a sajtónak a győztes meccs után (Fotó: Szabó Mária/Felvidék.ma)

A DAC ezzel a győzelemmel pontszámban (48) beérte a Zsolnát, és csak gólkülönbségével szorul jelenleg a tabella harmadik helyére. A bajnokságot a Slovan vezeti 64 ponttal, a negyedik Rózsahegynek 41 pontja van. A jövő héten Nyitrán játszik a DAC, mégpedig a Szered vendégeként.

Sz.M., O.N. / Tények.sk és Felvidék.ma