Addig élj, amíg élni tudsz! Az Omega a somorjai színpadon

Ünnep volt péntek este Somorján. A csallóközi kisvárosban születésnapi örömkoncertet adott az Omega együttes.

Ritkán esik szó az előzenekarokról. Érdemtelenül. Péntek este a somorjai Pomléban ezt mindenképpen hiba volna kihagyni. A felvidéki E.T. Band két tagjának, Gálffy József és Gálffy Hodossy Marianna Aranymetszés duóját már régen ismertem. Gyönyörűen éneklik verseinket, ez a bővebb formáció pedig magyar slágereket elevenített fel, a további zenészek Hervay (Enosz) László, Bodó Zsolt, Derzsi Simon, Deák Ferenc voltak. Remekül megadták az alaphangot a folytatásra.

És jött a legenda. Az Omega mai csapata: az 1962-es alapítótagok közül Benkő László (billentyűs hangszerek), Kóbor János (ének), a nem sokkal később hozzájuk csatlakozó Molnár György (gitár) és Debreczeni Ferenc (dob). Nyugodtan ős-Omegásnak tekinthetjük a gitárvirtuóz Szekeres Tamást (őt már 1994-ben Népstadionban is láthattuk), a basszusgitáros Szöllőssy Katalin, a billentyűs hangszereken játszó Földi Albert, a vokál pedig Csordás Levente és Bárkányi Mónika.

A babiloni kezdés és a petróleumlámpás zárószám között pedig ott volt a Tűzvihar. Egy teljesen új koncertrepertoár, melyben olyan dalok is felcsendültek, mint a Varázslatos fehér kő, a Csillagok útján, mindkét Metamorfózis, a Holló, A bűvész, Ballada a fegyverkovács fiáról, a Gammapolis, az Ezüst-eső, Fekete pillangó, Léna, Napot hoztam, csillagot, Addig élj, A keresztút vége. A felsorolás nem követi az dalok elhangzásának sorrendét, és nem teljes. A ráadásban elhangzott a kihagyhatatlan Gyöngyhajú lány is. Nagyon gondosan megválogatott összeállítás, melyben ott volt a kezdet, a 21. század Omegája, ám a legtöbb méltán dal az Omega legmeghatározóbb korszakából, az ún. űrrock-korszakból. Számos dal újrahangszerelve, újratöltve csendült fel, szinte egy szusszanásra, felkonferálások nélkül. Egy igazi Tűzvihar volt Somorján – természetesen a címadó dallal együtt!

Boldog születésnapot!

Egy rövid prózai része azért volt a koncertnek – a közönség nagy örömére. Trunkos András menedzser köszönetet mondott az Eló Koncertnek, hogy lehetővé tették Kóbor János születésnapjának legméltóbb megünneplését. A koncertiroda képviseletében Török Adrienn is gratulált Kóbor Jánosnak, a rendezvény védnökeként Orosz Csaba polgármester (MKP) pedig egy tortával is köszöntötte az ünnepeltet. A közönség részéről pedig felcsendül a jól ismert dal: „Boldog születésnapot!”.

A koncert után jutott eszembe zenész Bálint fiam nemrég elhangzott mondata: „Apu, az Omega egyre jobb”. A zenei élményen túl viszont az a leírhatatlan öröm is hozadéka a koncertnek, amelyben a közönség, a több mint ezer ember részesült.

Szép volt fiúk és lányok!

Ha valakinek kedve támadna részese lenni ennek az élménynek, az akár már holnap megteheti, vasárnap az erdélyi Marosvásárhelyen koncertezik az Omega. De a felvidékieknek nem kell olyan messze utazniuk, június 28-án Kecsőn (Rozsnyói járás) jön a folytatás!

Oriskó Norbert, fotók: Szabó Márika, forrás: felvidek.ma