Elhunyt Niki Lauda, osztrák Forma-1-es autóversenyző, háromszoros világbajnok. 

Niki Lauda 1979. április 22-én született Bécsben, és ott is halt meg tegnap, 2019. május 20-án. A Forma-1-ben 25 futamgyőzelmet ért el, összesen 54-szer állt a dobogón.

Tulajdonképpen Niki Lauda és James Hunt 1976-os ádáz csatáját figyelve váltam F1-es rajongóvá. A következő évben mindent futamot néztem, és azokat egy albumszerű füzetben „krónikáztam” (ez ma is megvan, a képek onnan valók). Sokunknak kedvencei voltak. Ekkor még csak a bécsi televízión keresztül követhettük a világbajnoki futamokat. Akkor – sajnos – még gyerekcipőben jártak a különböző biztonsági elemek használata a mai időkhöz képest, többször láttuk a halált – élő adásban…

A Forma-1 e páratlanul izgalmas időszakának remek emléket állít a 2013-ban bemutatott Hajsza a győzelemért (Rush) című bravúros film. Az aktuális világbajnok Lauda 1976-ban a németországi versenyen súlyos balesetet szenvedett, csaknem bennégett a kocsijában. Néhány héttel később már újra versenyzett, és csak egy ponttal maradt le a világbajnoki címtől, egy évvel később pedig azt visszahódította. 1984-ben triplázott, ám akkor már a McLarennel.

Lauda az aktív versenyzéstől való visszavonulását követően repülőgép-társaságot alapított. Visszatért a Forma-1-hez is, az jelenlegi világbajnok Mercedes istállójában dolgozva még a közelmúltban is gyakran láttuk. Szakmai megnyilvánulásait értékelték, sajátos humorát is sokan kedvelték.

Tegnap estétől az égi pályán folytatja a száguldást (James Hunt már 1993-tól ott van). Köszönet a csodálatos sportélményekért. Jó utat, Bajnok!

Oriskó Norbert