Szarka Tamás és a diákok éneklik a Kézfogás című dalt a budapesti Országház előtt. (Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én Szarka Tamás Kossuth-díjas művész a budapesti Országház előtt elénekelte a magyar összetartozás himnuszaként is ismert Kézfogás című dalát, és vele együtt még sok ezren a Kárpát-medencében.

A rendezvényre külön honlap is készült (kezfogas.eu), mely nemzeti összetartozásunkat hivatott erősíteni, mégpedig a Kézfogás dal közös éneklésével. A kezdeményezéshez 180 intézmény csatlakozott, legtöbben Magyarországról és a Felvidékről.

„Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében, ezért fontos, hogy egy közös énekléssel erősítsük a magyarság nemzeti összetartozását a fiatalok körében”

– olvasható a Kézfogás-honlap címoldalán.

Az élénk felvidéki érdeklődéshez bizonyára az is hozzájárult, hogy a Kézfogás című dal nálunk azért is nagy népszerűségnek örvend, mert azt éppen a felvidéki Ghymes együttes előadásában ismerhettük és szerethettük meg.

Így énekelték a Kézfogást a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolában. Rajtuk kívül még 40 felvidéki intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. (Kép a nagymegyeri kisvideóból )

A Kézfogás-honlap tájékoztatása szerint 180 intézmény jelezte részvételét.
A Felvidékről a következők:
Balogfalva (Alapiskola – továbbiakban AI), Bátka (AI), Bodrogszerdahely (AI), Búcs  (Szivárvány Óvoda, Katona Mihály AI),  Csallóközcsütörtöki (AI), Csicser (AI), Csicsó  (Gáspár Sámuel AI és Óvoda), Csilizradvány  (Kóczán Mór AI), Diósförgepatony (Móricz Zsigmond AI és Óvoda), Dunamocs  (AI), Érsekújvár (Czuczor Gergely AI), Galánta (Kodály Zoltán AI), Kálosa (AI), Kassa  (Márai Sándor Gimnázium és AI), Kisgéres  (AI), Komárom  (Jókai Mór AI gyerekkórusa ), Komárom (Munka Utcai AI), Köbölkút  (Stampay János AI ), Ladmóci (AI), Lég (Benyovszky Rudolf AI), Léva  (Juhász Gyula AI), Lukanénye (AI), Madar (Édes Gergely AI), Marcelháza (AI), Nagymagyar (AI), Nagymegyer (Bartók Béla AI), Nagyölved (AI és Óvoda), Nyékvárkony (Móra Ferenc AI) (11:15), Ógyalla  (Feszty Árpád AI és Óvoda), Perbete (AI), Pozsonypüspöki (AI és Óvoda / Pozsony), Rimaszombat  (Tompa Mihály AI),  Szepsi  (Szakközépiskola, AI, Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya), Szőgyén (Csongrády Lajos AI), Udvard (Majthényi Adolf AI), Vezekény (AI), Zselíz (AI), Zsigárd (AI).

A galántai és komáromi kórus Budapesten Szarka Tamás énekét közvetlenül erősítette, a többiek ezt itthon tették. Többségük ezt videón is megerősítette és azt feltöltötte a Kézfogás-éneklés Facebook-oldalára.  Érdemes ellátogatni ide, mert gyönyörű élményben lehet részünk a több mint 100 videót nézve.

A felvidéki résztvevők többsége is feltöltötte a Kézfogás énekléséről készített felvételt, és az örömtől sugárzó gyermekarcok azt üzenik, hogy igenis érdemes és kell küzdenünk szülőföldünkön való megmaradásunkért!

Forrás: O.N./Felvidék.ma