Alsószeli, felvonulás a Jurtanapokon (Fotó Oriskó Norbert/ Felvidék.ma)

Alsószeliben 15 évvel ezelőtt Francisti László épített egy jurtát, és várta azokat az érdeklődőket, akik szívesen megtapasztalnák azt, ahogyan őseink a mindennapjaikat élték. Ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát a hétvégén már 15. alkalommal megrendezett Jurtanapok, amely tízezres nagyságrendű tömeget vonzott a mátyusföldi településre.

A XV. Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem hivatalos megnyitója pénteken volt, amikor Osztényi Viktória, a szervező Zele törzs alapító tagja, Francisti László, a Jurtanapok főszervezője és Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere felvonták a törzsi zászlót. A rendezvény társszervezője volt az Alsószeli Szabadidő Klub(Alszik) is.

És pezsgett az élet három napon át! Volt minden, ami a jókedvhez és a tartalmas szórakozáshoz szükséges, és aki művelődni vágyott, az is nagyszerű otthont talált magának Alsószeliben.

Az, hogy Kormorán-koncert is volt, már csak hab volt a tortán, ugyanis a barátságos családi légkör az, ami a Jurtanapokat évről évre népszerűbbé tesz. A siker mögött persze rengeteg önkéntes munka van, amire Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Alsószeli önkormányzati képviselője és a Jurtanapok védnöke köszöntőjében rámutatott.

A Millenniumi emlékmű megkoszorúzása. Az emlékezés virágait elsőként Berényi József, a Jurtanapok védnöke helyezte el. (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Néhány fellépő és programpont az idei Jurtanapok műsorfüzetéből: Csemete Bábszínház, Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes, Bendő zenekar, Paradigma együttes, Agyagbanda, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Bicskás zenekar, Vaga Banda, Muzsikás együttes, Kacsó Hanga, Berecz István, Kormorán, ZSEB, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Korpás Éva, Alsószeli Magyar Dalkör, Kisvarsás, Pósfa zenekar, Bohemian Betyars & Parno Graszt.

A Nagyjurtában a következő előadásokkal várták az érdeklődőket: Nyelvjárásában él a nemzet, Etnológia és őstörténet, Alsószeli természeti kincsei, Futball és irodalom – ami a tankönyvekből kimaradt, Honnan jönnek és mivé válnak a tradíciók. A kicsiknek ott volt a szalmavár, a ringató jurta. Volt lovasbemutató, kiállítások, gyógyító jurta, és persze étel, ital, árusok – ugyancsak a hagyományőrzés jegyében.

A rendezvények zöme az úgynevezett Laposon zajlott, ám gyakorlatilag az egész településen folytak a Jurtanapok rendezvényei, melyek egyik legimpozánsabb mozzanata a Millenniumi emlékműhöz való felvonulás volt – lovasok, lovagok, íjászok és zászlók kavalkádjában.

A Jurtanapok zárókoncertje, a színpadon a Bohemian Betyars & Parno Graszt (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Megszokhattuk, hogy a Jurtanapok szervezői mindig magasra helyezik a lécet, ahogyan azt is, hogy azt évről évre sikerül megugraniuk.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma