A DAC-szurkolók barátként tisztelték meg a lengyel ellenfelet (fotó: Tények.sk)

Dunaszerdahelyen újabb díszes lappal gazdagodott az amúgy is gazdag magyar-lengyel barátság történelemkönyve. A DAC-Cracovia Európa Liga mérkőzés első fordulója döntetlen eredményt hozott, a szurkolók teljesítménye csodálatos volt. Mindkét oldalon zúgott a „Ria, ria, Hungária”.

Színkavalkád, nem hiányzik semmi (fotó: Tények.sk)

A MOL Arénában tartott mérkőzés előtt felhangzott a Nélküled, majd a DAC-szurkolók a B-szektorban lengyel-színekben pompáztak, a D-szektorban a lengyelek pedig piros-fehér-zöldben. A sárga-kék színeket  a C-szektoré jelenítette meg. Bámulatos koreográfia volt, a B-középben egy hatalmas transzparens is megjelent, a lengyel és a magyar címerrel! A DAC-szurkolók „Polska” drukkolással tisztelték meg a lengyel ellenfelet és azon szurkolói. Természetesen a magyar Himnusz eléneklése sem maradhatott ki.

A lengyel tábor

A DAC 9800 néző előtt hazai csapathoz méltán mezőnyfölényben játszott, támadó szellemben futballoztak, ám a lengyelek jól védekeztek, sőt, egy szerencsétlen öngóllal a vezetést is megszerezték. Szerencsére gyorsan jött az egyenlítés. Voltak lengyel helyzetek is, ha nincsenek Martin Jedlička kapus bravúrjai, akár további gólt is szerezhettek volna. Ugyanakkor a lengyel védelem is a helyén volt a DAC helyzeteinél.

A második félidőben már csak helyzetek voltak (fotó: Tények.sk)

Edzői értékelés (forrás: fcdac.sk):
Peter Hyballa (DAC): „Az első huszonöt percben ideges voltam és csalódott, mert nem tudtuk a saját stílusunkat játszani. Hiába volt a magas letámadás, nem szedtük össze a lepattanókat. Hiányzott a harciasság, nem mentünk bele a párharcokba és túlságosan tiszteltük az ellenfelet. Krízishelyzetbe kerültünk, amilyenbe már a tavalyi szezonban is. Kaptunk is egy gólt, de egy szép találattal összejött az egyenlítés. A második félidőben jobban kihasználtuk a pálya szélét, széthúztuk a játékot, a saját stílusunkban játszottunk. Krakkóban is betalálhatunk, ha hiszünk magunkban. Szükségünk lesz a gólra a továbbjutáshoz, nem szabad megijednünk az Európa Ligától. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, akárcsak a szurkolóinkra, valamint Ľubomír Šatkára, aki utolsó mérkőzését játszotta ebben a stadionban. Távozását meg is könnyeztem.”

Ľubomír Šatka búcsúzik, Lengyelországban folytatja (fotó: Tények.sk)

Michal Probierz (Cracovia): „Tegnap is azt mondtam, hogy nagyon nehéz meccsre számítok. Az elején kontroll alatt tartottuk a játékot, majd elvesztettük a labdákat, és fokozatosan feljavultak a hazaiak. Mi szereztük meg a vezetést, de sajnos nem rúgtunk még egy második gólt. A szünetben lecseréltem a besárgult Pestkát, mert túl idegesen játszott. Gólt lőttünk idegenben, ami előnyt jelent, de továbbra is dolgoznunk kell a befejezéseken. A felkészülés alatt sokszor változtattam a csapaton, ma a legerősebb összeállításban játszottunk. Bízom benne, hogy szurkolóinkkal hazai pályán kiharcoljuk a továbbjutást.”

A DAC kezdőcsapata

A mérkőzés statisztikája: FC DAC 1904 – MKS CRACOVIA 1:1 (1:1)

Góllövő: 44. Divković, ill. 40. Kružliak (öngól),
Sárga lap: 22. Kružliak, 31. Davis, ill. 10. Pestka
DAC: Jedlička – Koštrna, Šatka, Kružliak, Davis (60. Davis) – Vida Máté, Ronan, Kalmár – Čmelík (76. Ramirez), Vida Kristopher (70, Taiwo), Divković
Cracovia: Peškovič – Râpa, Helik, Datković, Pestka (46. Ferraresso) – Hanca, Gol, Dabrowski (84. Dimun), Čečarić (62. Wdowiak) – van Amersfoort, Guimaraes Lopes
Labdatartás: 55% – 41%, Lövések: kapura: 6:4, mellé: 4:6, szöglet: 5:3

A Craccovia kezdőcsapata (fotó: Tények.sk)

Ez volt az a mérkőzés, melyről elmondhatjuk, a szurkolók olyat alakítottak mindkét oldalon, hogy megérdemelnék, hogy kedvenceik továbbmehessenek. Sajnos, a jövő héten ez nem sikerülhet. A DAC tavaly szintén döntetlent játszott a Dinamo Tbiliszivel otthon, aztán a grúz fővárosban sikerült kiharcolni a továbbjutást. Reméljük, egy hét múlva a visszavágó is szép élményektől marad emlékezetes.

A C-szektorban egymás mellett békésen a lengyelek és a a magyarok (fotó: Tények.sk)

Egyébként valamennyi magyarországi csapat győzött, tegnap a Fradi 2:1-re verte a bolgár bajnok Ludogorecet, ma a Fehérvár (Vidi) Montenegróban verte 5:1-re az FK Zetát, és gyakorlatilag továbbjutott, a Debrecen 3:0-ra az albán Kukësit , a Honvéd pedig otthon nyert 3–1-re a litván Zalgiris Vilnius ellen.

O.N. – Sz.M. – Tények.sk