Hetek óta folyik az egyeztetés a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd között a jövő év eleji parlamenti választásokon való esetleges koalícióról. A vegyespárt országos tanácsa ma titkos szavazáson úgy döntött, nem köt koalíciót az MKP-val – tájékoztatta a sajtót Bugár Béla pártvezér.

Önállóan, egyedül indulva Szlovákiában 5%-os a parlamenti küszöb, a legutóbbi felmérések szerint az MKP és a Most-Híd is ez alatt van.

Az „igazság” Bugárék szerint…

A Most-Híd szerint a gondot az MKP jelöltállítási elvárása jelentette. A Most-Híd az EP-választásokon 2,6%-ot ért el, most a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség minipárt is csatlakozik a listájukhoz. Bugárnak a közelmúltban tovább ronthatta az ázsióját az, hogy neve és tevékenysége megjelent a súlyos bűncselekményekkel vádolt és vizsgálati fogságban lévő Marian Kočner kikódolt üzeneteiben.

Az MKP fele-fele arányban gondolta az egyenrangúságot

A Magyar Közösség Pártja egyenrangú koalíciót akart, azaz 50%-50% arányban a két párt között Mint ismeretes a szlovákiai választópolgárok preferenciaszavazatokkal módosíthatják a választási listát. Az MKP a májusi EP-választásokon 4,96%-ot ért el, a legutóbbi három szlovákiai parlamenti választáson 4% fölötti eredménye volt.

Az MKP tavalyi közgyűlésén Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek vezetője felajánlotta a választási együttműködést az MKP-nak. Ez a lehetőség a magyar vonatkozású felvidéki pártok tárgyalása idején nem került szóba.

A 2020-as választásokon minden bizonnyal indul a Magyar Fórum is, melynek élén az a Simon Zsolt áll, aki 2016-ban azért hagyta ott Bugár Béla pártját, mert az koalícióra lépett a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal.

O.N. / Tények.sk