Komárom 1994 (fotó: duray.sk)

Az 1994. január 8-án megvalósult komáromi nagygyűlésen részt vett Szlovákia összes magyar parlamenti képviselője, a felvidéki magyar polgármesterek zöme, a helyi magyar önkormányzati képviselők jelentős része és egyéb tisztségviselők,  pártállásra való tekintet nélkül. Összesen 3500 személy jelent meg a komáromi sportcsarnokban. Ma, 26 évvel később ugyancsak Komáromban tartja programbemutatóját a Magyar Közösségi Összefogás.

1994-ben három magyar politikai erő volt a szlovákiai nagypolitikában, az Együttélés, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Polgári Párt. Komáromba viszont a függetlenül és más párt színeiben megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők is eljöttek!

Komárom, 1994 (fotó: duray.sk)

„A komáromi nagygyűlésen 1994. január 8-án a felvidéki magyarság politikai egysége soha nem látott módon jelent meg. Komáromban három kérdésre összpontosítottunk, és ezek közül az a központi kérdés, amely az önkormányzatokkal, mint elvvel és rendszerrel foglalkozik. Az önkormányzat egyik válfaja az önkormányzatiság elvi rendszerében a helyi önkormányzat. Az önkormányzati elv maradéktalan érvényesítése teszi a helyi önkormányzatot teljes jogúvá és erőssé. Ez teremti meg számunkra — mint közösség számára — is a lehetőséget önmagunk önkormányzására. (…) Az ott született állásfoglalásnak nincs jogi kötelezvénye, erkölcsi súlya annál nagyobb. A Komáromban elfogadott elvek minden egyes demokrata politikus számára kötelező érvényűek. Egyértelmű, ha bárki meg akarja szólítani a tisztességes magyar választópolgárt Szlovákiában, akkor a Komáromban elfogadott állásfoglalást nem kerülheti meg, sőt, keresnie kell megvalósításának lehetőségét. Ez adja a komáromi nagygyűlés erkölcsi súlyát — ez volt az igazi értelme” – fogalmazott Duray Miklós (az akkori Együttélés elnöke) az Önrendelkezési kísérleteink című könyvében. Ugyanitt olvasható a nagygyűlés állásfoglalása is.

Csáky Pál a komáromi nagygyűlés vitájában (forrás: Az önkormányzat az önrendelkezés alapja c. könyv)

Az 1994-es komáromi nagygyűlésen megfogalmazott célok ma is időszerűek. Sőt, aktuálpolitikai vonatkozásuk is van, hiszen 26 évvel később – napra pontosan! – éppen Komáromban tartja a Magyar Közösségi Összefogás annak a programjának a bemutatását, amellyel az idei parlamenti választáson indul. (Mint ismeretes, a pártszövetséget a Magyar Közösség Pártja, az Összefogás és a Magyar Fórum hozták létre, a Most-Híd külön indul).

Hajrá Komárom, hajrá Felvidék, hajrá magyarok!

Forrás: ON / Felvidék.ma