Adjon Isten jó napot, valamint egyúttal boldog, egészséggel és győztes csatákkal teli új esztendőt is a Csallóköz minden kedves olvasójának. Az új évben több jókívánságomban is kívántam győztes csatákkal teli új esztendőt, melyen sokan meglepődtek. Kérdezték, hogy miért akarok mindig harcolni, milyen csatákra gondolok, stb. Nincs itt szó másról, mint az életről, a mindennapjainkról, ahol különböző csatákat vívunk, különböző színtereken: akár a munkahelyünkön, akár a focipályán, de magyar kultúránkért folytatott harcban is, például. Csak lehet, hogy ez nem mindig látszik kívülről, mivel az is jelenthet győzelmet egy adott esetben, ha nem válaszolunk, vagy csak jelképesen.

Január 9-én, délelőtt 11 órától viszont volt, aki válaszolt, s nem is akárki, hiszen ekkor kezdődött az év első kormányinfója, melyet a tavalyi év után már másodszor Orbán Viktor miniszterelnök tartott. Lehet, hogy meg fog lepődni a Kedves Olvasó azon, amit mondok, de kevés műsort vártam és élveztem így, mint ezt a majd három órás sajtótájékoztatót, mely az egyik legunalmasabbnak tartott politikai műfaj. Nemhogy ebédelni, még vécére sem mentem ki J Az ok: a Miniszterelnök úr olyan egyértelmű, frappáns és mindenki számára érthető válaszokat adott a sokszor őt szívatni próbáló és kellemetlen kérdésekkel bombázó újságíróknak, hogy azt öröm volt hallgatni. Például a sajtószabadság és a médiaegyensúly tematikában az index újságírójának elmondta, hogy bár kevés tény áll rendelkezésükre annak a megállapítására, hogy áll Magyarországon a médiaarány, egy dolog alapján mégis meg lehet ezt ítélni, az pedig a tapasztalat, mely elmondása az ő munkája esetében többet ér, mint a tények, hiszen a kormányzásban a legnagyobb érték az a tapasztalat, majd hozzátette: „Én azt tapasztalom, hogy önök nem szimpatizálnak a mostani kormánnyal. (…) Ezt nem tartom egy természetellenes állapotnak. Ha most itt hirtelen tartanánk egy választást – tegyük fel titkosat, még mielőtt megijednének –, hogy egyébként önök arra szavaznának-e, hogy a mostani kormány folytassa-e a munkáját, vagy jöjjön helyette egy másik, ezt a választást tapasztalataim szerint 80-20 arányban elveszteném.“ – mondta mosolyogva a Miniszterelnök, majd egy kis hatásszünet után, a teremben szétnézve hozzátette, hogy miután végignézett a teremben ülő újságírókon, szerinte jól számolt. Azt is elmondta, hogy szerinte az újságírók is emberből vannak, és ő nem lép fel ellenük azzal az igénnyel, hogy tagadják meg a nézeteiket, amikor írnak.

„Most ha 80-20 arányban elvesztenék itt egy választást, akkor nyugodtan mondhatnám, hogy ebben a teremben ellenszél van. Most lehet, hogy nem borzolja a sérómat és nem lök hanyatt, de azért nyilvánvalóan ebben a teremben is, most is ellenszélben vagyok. De ha az ember keresztény, nemzeti politikát folytat, akkor ezzel a ténnyel számolnia kell. Mert ma a világ úgy van elrendezve, hogy a média világában van egy baloldali, liberális túlsúly.“

Azt is elmondta, hogy őt az nem téveszti meg, sőt jót mosolyog azon, hogy egyes emberek, akiket régóta ismer, s tudja róluk a nézeteik alapján, hogy liberális és baloldali nézeteket vallanak, azt állítják magukról, hogy függetlenek. Majd hozzátette, hogy ő sem független, s az újságírók sem azok, mert van véleményük.

„Én úgy látom, hogy a helyzet korábban rosszabb volt. Tehát most is ellenszélben vagyunk, szerintem sokkal kiegyensúlyozottabb a világ, mint korábban volt, az 50-50 % az egy optimista és pozitív vélemény erről a helyzetről. (…) De ez nemcsak Magyarországon van így. Ha Trump elnök sajtótájékoztatót tart, s ha ott lenne egy szavazás, 80:20-ra ő is vesztene. Sőt még lehet, hogy nagyobb arányban. S Boris Johnsonra sem mernék nagy tétben fogadni, hogy megnyerne az újságírók körében tartott választást.“

Ezután tovább ment a témában, s arról beszélt, hogy a fiatalság a politikában nem feltétlenül jelent életkort, hanem, dinamikát, energiát meg bátorságot, s hogy szerinte a nyugati világ ebben az értelemben vett legfiatalabb politikusai Donald Trump és Boris Johnson (Salvinit is említhette volna), mert ők a legmerészebbek, legdinamikusabba s a leginkább készek arra, hogy változtassanak.

„Időnként szeretnék olyan fiatal és dinamikus lenni, mint Donald Trump, pedig több mint 20 évvel vagyok az anyakönyvem szerint fiatalabb, mint ő.“ – fejezte be a kérdésre adott válaszát Orbán Viktor.

Aki meghallgatja az egész kormányinfót, megbizonyosodhat arról, hogy mennyire részletesen elmagyarázott számos olyan dolgot, amiket korábban nem (pl. klíma, energetika, választások): az emberekben nagyobb empátia van a személye felé, ha MEGÉRTIK, hogy a kormányzat milyen megfontolások, korlátok, és külső hatalmi tényezők mentén kell, meghozza a döntéseit.

Ezzel szemben például az egyetlen „magyar“ napilapunk folyamatosan okádja a nyugati maszlagot, a diktátorról, meg a négy millió szegényről. Legutóbb pl. a teraz.sk írta le, hogy Magyarországon csökkent! a bruttó átlagbér. S le is írják mennyivel: szeptemberben 11,8 százalékkal nőtt, legutóbb pedig CSAK! 11,6-tal. Nőtt. Tragédia, ugye?

Kérdezhetik, hogy miért pont a fenti részt idéztem a több mint 2 óra 45 perces sajtótájékoztatóból? Azért, mert ebből a részletből megérthető, a jókívánságom azon fele, amiben győztes csatákban teli évet kívánok, hisz keresztényként, nemzetben gondolkozóként a mai Európában, s a mai világban a helyzet az, hogy hétről-hétre, nap mint nap, óráról órára, s percről percre meg kell küzdenünk igazunkért, Hazánkért, nyelvünkért, és a jobb magyar jövőért s a trianoni békediktátum 100 évfordulóján, 2020-ban is.

Méry János

Nyomtatva megjelent a Csallóköz hetilapban is