Európai helyzetkép az ourworldindata.org adatai alapján

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az oltás a valódi megoldás. Azaz lenne, de az EU-ban csupán a lakosság 1,9%-át oltották be. Magyarország kritikája Brüsszel irányba abszolút jogos!

ourworldindata.org oldalon utánanéztünk a számszerű helyzetnek. Az oltás tekintetében a világon a legjobb helyzetben Izrael van (a lakosság 41,8%-át oltották be), majd következik az Egyesült Arab Emírségek (25,1%) és a brexitet maga mögött tudó Egyesült Királyság (10,1%). De hol marad az Európai Unió? Nos az EU-ban az említett oldal adatai szerint a lakosság mindössze 1,9%-át oltották be. Sőt, Brüsszelnek nemcsak London ad leckét, hanem Belgrád is, a szerbeknek ugyanis 2,4%-a kapta meg az oltást.

Szembetűnő az is, hogy jelentősek az eltérések az EU tagországai között is.

A legjobb helyzetben Málta (4,3%) és Dánia (3,5%) vannak, máshol nincs is 3 százalékos beoltottság feletti arány. A sor végén Hollandia (0,8%) és Bulgária állnak (0,4%), ezen országokban 1% alatti az arány. De nem sokkal jobb a helyzet a többi uniós országban sem, 2-3% között Dánia (3,5%), Szlovénia (2,7%), Spanyolország (2,5%), Írország (2,5%), Litvánia (2,5%), Portugália (2,5%), Románia (2,3%), Olaszország (2,3%), Ciprus (2%), Észtország (2%). 1-2% között van a többi tagország: Németország (1,9%), Ausztria (1,9%), Lengyelország (1,9%), Csehország (1,8%), Szlovákia (1,7%), Finnország (1,6%), Magyarország (1,6%), Horvátország (1,6%), Görögország (1,5%), Franciaország (1,5%), Belgium (1,5%), Svédország (1,4%), Luxemburg (1,1%) és Lettország (1%).

Ezeket a számokat tekintve teljesen megalapozott a magyar szakértők és közéleti vezetők Brüsszel irányába megfogalmazott kritikája. Miután Magyarország nem várt, hanem cselekedett, hamarosan 1 millió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Oroszországból, és

így várhatóan Magyarország enyhíteni tud majd az EU lassúsága miatti helyzeten.

„Előbb-utóbb az európai színtéren is megjelenik a Szputnyik V vakcina” – jelentette ki az MTI tájékoztatása szerint Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, aki úgy fogalmazott: a felelős politikusok látják a vakcinaszűkösséget, és a német kancellár is támogatásáról biztosítja a Szputnyik V vakcinát.”

Forrás: O.N./Felvidék.ma