Forró Krisztiánt nbem engedték be Ukrajnába, hogy találkozhasson kárpátaljai magyar társaival. (Fotó: F.K. fb-oldala)

Forró Krisztián, a felvidéki egységes magyar párt, a Szövetség elnöke szerdán életében először ment volna Ukrajnába, de a határon feltartóztatták. A politikus a közösségi oldalán így tájékoztatott erről.

„Ma Ungvárra készültem. Örültem, hogy megismerhetem a várost. Kíváncsi voltam, hogy élnek kárpátaljai testvéreink. Sosem jártam előtte Ukrajnában. Hidegzuhanyként ért a hír a határon, hogy nem engednek be az országba, mivel 2023. októberéig tiltólistán vagyok. Minden indoklás nélkül!

Felteszem a kérdést, komolyan gondolja ez az ország, hogy az Európai Unióba igyekszik?”

Magyarországi politikusok szólaltak meg az ügyben:

Nyilatkozat Forró Krisztiánt ért jogsértésről

2021. november 3-án Forró Krisztiánt, a szlovákiai magyar érdekvédelmi ernyőszervezet, a Szövetség elnökét nem engedték belépni Ukrajna területére. Az elnök első alkalommal utazott volna Ukrajnába, a kárpátaljai magyarság által jelentős mértékben lakott Ungvárra, amikor az ukrán határőrök visszafordították őt az ukrán-magyar határon. A két évig tartó kitiltásról Forró Krisztián csak a határon értesült, korábban nem kapott semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy bármilyen hatósági eljárást foganatosítottak volna vele szemben, melynek eredményeként Ukrajna nem kívánatos személynek nyilvánította volna őt. A kitiltás indoklását a határon vele szemben eljáró határőröktől sem kapta meg.

Ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat Forró Krisztiánnal, egyben reményünket fejezzük ki a tekintetben, hogy Ukrajna, amely immár az Európai Unió társult tagjának minősül, mielőbb rálép arra az útra, amelyben a Magyarországgal kötött 1991-es Alapszerződés szellemisége lesz az irányadó. Ennek megfelelően kérjük Ukrajna vezetését, hogy az Ukrajna területén élő magyar nemzetiségű állampolgárokat segítse, és ne pedig akadályozza abban, hogy határon átnyúló kapcsolatokat tarthassanak fenn más államok területén élő magyar nemzetiségű polgárokkal, éljenek ezek bármely szomszédos Európai Uniós tagállamban.

Budapest, 2021. november 4.

Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke
Kalmár Ferenc, miniszteri biztos, a Magyar-Ukrán Kisebbségi Vegyesbizottság társelnöke
Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója

Forrás: Csóti György közösségi (fb) oldala