Felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki hadseregét Ukrajnából, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában csütörtökön.

Az uniós bizottság és a tanács elnöke hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban elítélik Oroszország „példátlan katonai agresszióját Ukrajna ellen”.

„Oroszország indokolatlan katonai akcióival súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. Az erőszaknak és kényszer alkalmazásának nincs helye a 21. században” – fogalmaztak.

A közlemény emlékeztetett: az Európai Tanács rendkívüli csúcsértekezletet tart csütörtökön Brüsszelben. A tagállami vezetők az este nyolc órakor kezdődő tanácskozáson megvitatják az Ukrajnát és Oroszországot érintő legújabb fejleményeket, megbeszélik, hogy az Európai Unió hogyan viszonyuljon Oroszországhoz. A tanácskozáson Von der Leyen elnök további szankciós csomagot mutat be.

Az uniós intézmények vezetői hangsúlyozták: az EU és tagállamai készen állnak arra, hogy sürgősen humanitárius segítséget nyújtsanak, továbbá felszólították Oroszországot és a támogató fegyveres alakulatokat, hogy tartsák tiszteletbena nemzetközi humanitárius jogot.

Az EU szilárdan kiáll Ukrajna és népe mellett a „páratlan válság” idején. Az EU további politikai, pénzügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke.

Vlagyimir Putyin csütörtök hajnalban rendelt el katonai műveletet a Donyec-medencében. Az orosz elnök leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.
Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

MTI / kgsz \ kjj