A keddi versenynapon is kiemelkedően szerepelt a magyar küldöttség az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon, az aerobikos aerodance csoport, illetve a kajakos Kiszli Vanda arany-, a Bali Dániel, Mazács Fanni aerobik páros ezüst-, míg a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni két bronzérmet nyert.

A Világjátékok magyar sajtócsapatának tájékoztatása szerint a Farkas Balázs, Hajdú Kata, Lőcsei Zoltán, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Simon Zsófia, Szöllősi Panna alkotta aerodance csapat már a selejtezőben is a legjobb volt, majd a fináléban is nagyszerűen teljesített, 18,250 pontot kapott gyakorlatára és Romániát 0,350 ponttal megelőzve szerezte meg az aranyérmet.

„Nagyon sokat dolgoztunk ezért a Világjátékok-győzelemért. Hálás vagyok mindenkinek, hiszen mind a nyolcan kihoztunk mindent magunkból. És ez nem csupán a játékokra vonatkozik, hanem az egész felkészülésre” – mondta Farkas Balázs.

A nap másik aerobik versenyszámában csak egy hajszálon múlt a magyar diadal, a Bali, Mazács kettős ugyanis 20,600 pontot érdemelt ki a döntőben, melynél a végül győztes Lucas Barbosa, Tamires Silva brazil duó 0,050 ponttal volt jobb.

A kajakpályán a hétfőn a maratonisták rövid távján első Kiszli Vanda 21 kilométeren is aranyérmes lett. Az Atomerőmű SE hatszoros világbajnoka a dán Cathrine Raskkal vívott különcsatát a győzelemért, sokáig együtt haladtak az élen, végül Kiszli az utolsó futásnál lehagyta riválisát és megszerezte második aranyérmét. Az eredményhirdetés után pedig az is kiderült, hogy „A nap versenyzője” címet is ő érdemelte ki. A szám másik magyarja, Csikós Zsóka negyedik lett, alig egy másodperccel elmaradva a harmadik helyezettől.
„Meglepett, hogy engem választottak a nap versenyzőjének, ezen a napon is több bajnokot avattak a játékokon. Örülök, hogy a klasszikus maratoni számban is győztem, tetszett ez a felhajtás a különdíj átadásnál. Nem vagyok hozzászokva, hogy autogrammokat osztogatok, és nagyszínpadra szólítanak” – mondta Kiszli Vanda.

A férfiak klasszikus versenyében Noé Bálint a 12. lett.

Az aerobikosokkal párhuzamosan, ugyanazon a helyszínen versenyeznek a ritmikus gimnasztikázók és Pigniczki Fanni révén kedden magyar szempontból sporttörténelmi siker született. Az MTK Budapest sportolója ugyanis kétszer is dobogóra állhatott, karikával, illetve labdával is harmadik lett.

„Ezt még most sem merem elhinni. Sportpályafutásom, sőt a magyar ritmikus gimnasztika történetében fontos mérföldkő ez a Világjátékok. Mindkét gyakorlatom lehetett volna még jobb, de ne legyünk telhetetlenek” – összegzett boldogan Pigniczki Fanni, aki az első magyar rg-s, aki olimpiára és Világjátékokra is kijutott.

A Világjátékokon eddig 61 ország versenyzői szereztek érmet. A magyarok a németek mögött 10 arannyal, 6 ezüsttel és 7 bronzzal az éremtáblázat második helyén állnak.

MTI