(Fotó: O.N., Tények.sk)

A felvidéki Dunaszerdahelyen Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke emlékezett a diktatúrák áldozatai emlékére emelt emlékmű előtt, és történelmi párhuzamot vont a jelennel, köztük a háborúval is.

„1989 óta nem volt olyan nagy kihívás a történelmi megemlékezés és a mindennapok között helyes, jó, vállalható párhuzamokat húzni, mint ezekben a napokban október 23-a kapcsán” – mondta Berényi, aki emlékeztetett arra, hogy 1956-ban és az 1989-es rendszerváltozás idején is a diákok voltak a kezdeményezők. Sztálin halála után, 1955-ben a Német Szövetségi Köztársaságot felveszik a NATO-ba, ami után Moszkva ismét szigorított.

És van párhuzam Ukrajna és az akkori Magyarország között, ahol 1956 után is ottmaradtak még hosszú évekig elnyomóként a szovjetek.

Ma sokan kérik, hogy fejezzük ki támogassuk Ukrajnát, de arról nem akar hallani a nagyvilág, hogy Ukrajna nem a demokrácia mintaképe, és korábban sem volt az. Elnyomta kisebbségeit, elvette az anyanyelvhasználati jogukat. Most, amikor ezer sebtől vérzik Ukrajna, akkor is fontos dolognak tartják eltávolítani a turulszobrot Munkácson – ezekre is emlékeztetett beszédében Berényi József.

„Mi, magyarok, a szabadságszerető nemzet büszkék lehetünk arra, ami 1956-ban történt. Szolidaritást kell vállalnunk minden szabadságszerető néppel, éljen az Koszovóban, Skóciában, Ukrajnában vagy bárhol a világon.” – mondta a tavaly alakult Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók. párt MKP Platformjának vezetője.

A beszéd itt tekinthető meg.

Tények.sk, O.N.