Elektronikus felvidéki emlékkötet jelent meg Kóbor János születésének 80. évfordulóján. Szerzője Oriskó Norbert, aki nemcsak a korábbi, az Omega együttessel kapcsolatos írásaiból válogatott, hanem – további felvidéki Omega-rajongókkal együttműködve – új publikációk is bekerültek Az Álomcsapat útján című kötetbe, amely a ma megjelenő Felvidéki Magyarok c. kiadványuk mellékletében is elérhető.

Az előszót Csáky Pál írta, az utószót pedig Gubík László. Az emlékkötet 10 fejezetből áll, benne van az a napokban készült beszélgetés is, amelyben Török Adrienne és Török Elemér, a dunaszerdahelyi elóKONCERT szervező iroda részéről emlékeznek vissza az Omegával folytatott együttműködésükre, melynek révén 26 koncert valósult meg.

Az informatikus szerző az Ifjúsági Magazin 1970-es évekbeli slágerlistáit is felelevenítette. Tíz év legnagyobb slágereire tekinthetünk vissza, nemcsak az Omega, hanem a többi slágerlistát vezető együttes vagy énekes dalára is.

Újra olvasható egy csaknem 20 éves exkluzív interjú Kóbor Jánossal, és számos Omega-koncertre is visszapillanthatunk, szöveggel és képekkel egyaránt. Az emlékkötet  80 oldalas, ez az aktuális – sajnos, meg nem élt – jubileumra is utal.

A szerzői utószóban Oriskó Norbert így fogalmazott az elmúlt mintegy 50 év változásairól:

„Valamelyik interjúban hallottam, hogy Kóbor János arra a kérdésre, mi a különbség a keleti és a nyugati zene között, azt válaszolta, hogy a zenében jó vagy rossz zene van, és kész. Teltek az évek, az Omega maradt. Pedig volt választék bőven. Úgy éltem és élek, hogy:

• kisgyermek koromban (akkor koromnál fogva még nem figyeltem a zenei élet alakulását) az lehetett a kérdés: Omega, Metró vagy Illés?
• Alapiskolás koromban: Omega, LGT vagy Skorpió?
• Gimnazista koromban: Omega, Piramis vagy a P. Mobil?
• Egyetemistaként: Omega, Neoton, Korál?
• Munkatársaimmal (már a rendszerváltozás után): Omega, Kormorán, Edda?
• Fiaimmal pedig már az, hogy az Omega, a Beatrice vagy a Tankcsapda fog tovább állni a színpadon?

Itt csak kiragadtam mindig 3-3 nevet, mások is lehettek volna, nem teljes a lista, néhány példa: Bergendy, Edda, Hobo Blues Band, Dinamit, Fonográf, Karthágó, P.Box, V. Moto Rock, Hungária, 100 Folk Celsius, Mini, Fonográf… És még folytathatnám.”

Csáky Pál egy másik (a kötetben szintén megtalálható) cikkében rámutat: „Oriskó Norbert a kezdetektől tudta, hogy amit Kóbor és az Omega művel, nemzeti kincs. A magyar tehetségről, géniuszról is szól, s amit alkottak, az kétségkívül világszínvonalú. Fontos azt is látni, hogy Norbert soha nem állította szembe az Omega teljesítményét más magyar zenekarok vagy szerzők, előadók teljesítményével. A teljes képet ők együtt alkotják, s a teljes kép együtt fontos.”

A kötet itt érhető el:

https://felvidek.ma/wp-content/uploads/2023/05/2023-kobor-janos-80.pdf

Forrás: Felvidék.ma