. A mellékelt fotón: Huszárik Kata színésznő, Huszárik Zoltán lánya és unokája, Gergő virágot helyez el Monostori Sebestyén Huszárik Zoltán rendezőről készült mellszobrán a Pest megyei Domonyban 2013. október 13-án. A Huszárik Zoltán halálának 32. évfordulójára készült szobor felavatása mellett a posztumusz Kossuth-díjas filmrendező, grafikus nevét viseli ezentúl szülőfalujának művelődési háza is.
MTI Fotó: Kallos Bea

Huszárik Zoltánra emlékezik az M5 kulturális csatorna a Sztankay mozija című műsor csütörtöki adásában. A filmes háttérműsorban az 1964-ben bemutatott, Gaál István rendezésében készült Sodrásban-t elemzik. A nagysikerű alkotásban dramaturgként közreműködő Huszárik Zoltánhoz fűződő filmet a beszélgetést követően vetítik le.

A Sztankay mozija következő részében a magyar filmművészet egyik kiemelkedő alkotását, a Sodrásban című drámát veszi górcső alá Deák-Sárosi László filmesztéta és Sztankay Ádám, az M5 műsorvezetője. A vidéki idillből kibontakozó film több nemzetközi és hazai elismerést tudhat magáénak: a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíja mellett a legjobb rendező, illetve legjobb operatőr kategóriában is kiérdemelte a Magyar Filmkritikusok Díját.

Idén első alkalommal adták át a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat. Huszárik Zoltán rendezői, dramaturgiai és forgatókönyvírói munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez.

A kiemelkedő magyar filmrendezőhöz fűződő alkotást bemutató Sztankay mozija az adást követően újranézhető a Médiaklikk oldalán.

Az MTVA Archívumban bővebben is olvashatnak Huszárik Zoltán életéről, és tudásukat is tesztelhetik egy kvízzel.

Forrás:

Forrás: Győrffi Réka, MTVA
Kossuth Rádió, MR4 és vallási műsorokért felelős főszerkesztőség