A Petőfi-emléktábla tervezete (nem a végleges váltzat)

Petőfi-domborművel ékesített emléktáblát avatnak szeptember 14-én Galántán. Mint ismeretes, Kodály Zoltán világhírű zeneszerzőnk a boldog gyermekéveit töltötte a mátyusföldi városban, megírta a Galántai táncok c. zeneművét, és nagy tisztelője volt Petőfi Sándor költészetének. Ez abban is megnyilvánult, hogy több költeményét megzenésítette.

Idén március 2-án Tarjányi József Petőfi-kutató barátomtól kaptam egy levelet, hogy a bicentenárium alkalmából egy Petőfi-domborművet ajándékozna lakóhelyemnek, Galántának. Őt több mint 20 éve ismerem, tudom, ha megígér valamit, azt teljesíti. Már a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulásnak is ajándékozott egy Petőfi-szobrot, Hunyadi László kiváló erdélyi szobrászművész alkotását, és az ő műve a Galántára kerülő dombormű is.

Elkészítettem az itt látható emléktábla-tervet, és azt elküldtem kulturális és politikai szervezeteink vezetőinek.
Nagy örömömre Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is azonnal a támogatásukról biztosítottak. Néhány nap múlva Mézes Rudolffal, a Csemadok galántai járási titkárával már a helyszínről egyeztettünk, az emléktábla szövegén kicsit „csiszoltunk”. Közben Tarjányi József a dombormű bronzból való kiöntését intézte.

Hunyadi László életművét 2009-ben Magyar Örökség-díjjal is méltatták, díjazását a Felvidékről Bárdos Gyula is támogatta, akkor még az MKP parlamenti frakciójának vezetőjeként.

A Csemadok nem áll le, a galántai székház még ebben az évben Kodály Zoltán-emléktáblával is gazdagodik, amelyet a tervek szerint a Galántai táncok születésének 90. évfordulója alkalmából lepleznek le, október 23-án.
Ezt egyébként az a Turi Török Tibor szobrászművész alkotja, aki az idén Martoson leleplezett Duray-emléktáblát is készítette. A két tábláról a Csemadok Galántai Területi Választmánya már július 31-én tájékoztatott közösségi oldalán, ha valaki támogatni szeretné a kezdeményezést, az ott olvasható bankszámlán keresztül is megteheti.

A Petőfi-emléktábla ünnepélyes leleplezésére a Csemadok és a Szövetség közös szervezésében 2023. szeptember 14-én 17 órakor kerül sor a Szövetség parlamenti képviselőjelöltjeinek részvételével. A szervezők az esemény mottójául Petőfi híres versének részletét választották:

„… Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet, …”

Forrás: Oriskó Norbert/Felvidék.ma