Az elmúlt másfél évben sem tűnt el Szlovákiából a magyarellenesség, csak kikerült a közbeszédből. Az elmúlt másfél év a nagy hallgatás időszaka volt – mondta a Hírek.sk-nak Öllös László politológus.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke mondta azt a SITA hírügynökségnek, hogy az elmúlt időszakban szinte teljesen eltűnt a magyarellenesség Szlovákiában. Bugár  kifejtette, nem teljesen elégedett azzal, ahogyan a hatalmon lévő kormánykoalíció „megoldotta” a kisebbségi kérdéseket, ennek ellenére sikerült néhány dolog. „Ilyen például, hogy magánszemélyek esetében sikerült a nyelvtörvényből kiiktatni a büntetéseket, elfogadták a kisebbségi nyelvhasználat szabályait, de ami a legfontosabb, hogy megváltozott a közhangulat Szlovákiában” – hangoztatta.

A kormánykoalíció szerinte nem igyekezett „harciasan” megoldani a Magyarországról exportált nehéz kérdéseket, sokkal inkább a diplomáciai úton történő rendezést részesített előnyben. „Ezért mondhatjuk, hogy szinte teljesen eltűnt a feszültség és a magyarellenesség az elmúlt egy év és néhány hónap, tehát a mi kormányzásunk idején” – érvelt Bugár.

Öllős László politológus szerint a magyarellensség nem tűnt el. „Nem tűnt el, csak a közbeszédből tolták ki, de ez nem azt jelenti, hogy a problémákat megoldották” – mondta Hírek.sk-nak és emlékeztetett: „ha csak a tényeket nézzük, látjuk, hogy nem sikerült megszüntetni a büntetéseket a nyelvtörvényben, a kisebbségi nyelvhasználati jogszabály csak lehetőség, amit kérni kell, de nem kötelezi a törvény a hivatalokat és a kettős állampolgársággal kapcsolatos kormányprogram-rész nem teljesült”.

Az elfojtott, ki nem beszélt problémák nem oldódnak meg, időről időre kitörnek, s kezelésük olyankor sokkal nehezebb – véli Öllös László. „Értékrendi torzulásokat csak nyílt társadalmi párbeszéddel lehet megoldani, hallgatással nem. Most azonban hallgatott a kormány a problémákról” – fejtette ki a Hírek.sk-nak a közismert politológus.

Forrás: Hírek.sk