o_nicholsonTom Nicholson újságíró védi az állítólagos titkosszolgálati iratok valódiságát, amelyek a szlovák politikában megvalósuló szándékos korrupcióra utalnak.

A Gorilla-ügyirat a pénzügyi cápák szlovák politikai színtérre kifejtett rendkívüli hatásáról mesél.

Tom Nicholson oknyomozó riporter szerint egy olyan ügyiratról van szó, amelyet a titkosszolgálat legálisan hozott létre a 2005-ös és 2006-os évek fordulóján. Egy lakásban készültek a felvételek, amely egy olyan embernek a tulajdonát képzi, aki a titkosszolgálatnál dolgozott és dolgozik most is. „A titkosszolgálat tagja, aki a szervezett bűnügyekkel és  a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozott, észrevette, hogy az utcájukban különféle autók mozognak – kormány BMW-k és egy pénzügyi csoport tulajdonába tartozó autók. Javaslatot tett hát a főnökének, hogy szereljenek fel poloskákat abba a lakásba, ahol ezek találkozgatnak. A bíró megadta az engedélyt és elkezdődött a lehallgatás. Azonnal magas tisztséget betöltő emberek akadtak a horogra, ahogy találkozgatnak, tervezik a privatizációt, információkat cserélnek. Ahogy a politikusok és a jelöltjeik parancsokat kapnak a kiskirályoktól” – magyarázza az újságíró Nicholson, aki szerint a lehallgatás akkor fejeződött be, amikor az érintettek tudatosították, hogy az akkori és jelenlegi politika élet képviselőinek túlnyomó többsége belekeveredett az ügybe.

Nicholson, aki már több éve foglalkozik a Gorilla-témával, a SME napilapnak elmondta, hogy kenőpénzt kínáltak neki, ha elfelejti a Gorillát. „Voltak fenyegetések, de pénzajánlatok is” – mondta Nicholson. „Egy titkosszolgálati ember kapcsolatba lépett velem mondván, hogy tudna nekem szerezni 5-10 millió koronát, ha szimbolikusan átadom neki az ügyiratot és megígérem, hogy az esetről nem fogok írni. A másik ajánlatot egy Ivan Lexa idejéből való volt titkosszolgálatitól kaptam azzal, hogy ha nem akarom átvenni a pénzt, mint egy rendes férfi, hozzak létre egy alapítványt és majd oda utalják. Szemembe nevetve mondta, hogy a pénzt gyermekotthonokra költhetem. Ezeknek az embereknek a számára érthetetlen, hogy valamit nem tudnak pénzért megvenni.” Jelentette ki Nicholson egy nyilvános gyűlésen, amelyről videófelvétel is készült.

A kanadai állampolgárságú újságíró, aki már évek óta Szlovákiában dolgozik, a Gorilla-ügyiratról könyvet készített. Ma, röviddel a kiadás előtt Nicholson szerint a kiadó megijedt…

Aktuality.sk, 2012. január 3. nyomán