A Korrupcióellenes Hivatal volt főnöke, Tibor Gašpar azt állítja, hogy a titkosszolgálati információ bezúzásáról egy bizottság döntött, nem ő.

 

Igaz, hogy 2008 májusában bezúzatta a titkosszolgálati információt?
2008-ban ugyanolyan iratmegsemmisítés valósult meg a hivatalban, mint 2007-ben vagy 2009-ben, azaz a belügyminisztérium előírásaival összhangban.

Mit jelent ez?
Az iratmegsemmisítést az iratmegsemmisítő bizottság készíti elő, amelynek tagja az iratmegsemmisítő osztály dolgozója, aki szakmailag szavatolja a folyamatot. A bizottság előkészíti a megsemmisítésre alkalmas iratokat, aláírja a jegyzőkönyvet, amely igazolja, hogy az iratokat meg lehet semmisíteni. A jegyzőkönyvet átadja a hivatal igazgatójának, aki aztán kiadja a végső engedélyt az iratmegsemmisítésre. Én ezt a megsemmisítést, mint ahogyan másokat sem, nem készítettem elő. A bizottság valószínűleg megsemmisítésre javasolta ezt az információt is.

Miért értett vele egyet?
„Én nem vizsgáltam minden egyes iratot külön-külön. Akkor nem lenne szükség a bizottságra. Nem csak két-három iratról van szó, hanem néha egy zsáknyi iratról, vagy még többről.

Kik voltak a bizottság tagja?
„Sokat akar.  Tagjai a hivatal dolgozói, akiknek a feladatkörébe tartoznak a regisztrált jegyzékek. Meg lehet állapítani, mert az iratmegsemmisítési jegyzőkönyvek valahol az arczívumban megvannak.

A belügyminiszter azt állítja, hogy ha erre az információra nem volt szükség, vissza kellett volna küldeniük a Titkosszolgálatnak.
Jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy a vonatkozó előírás szerint pontosan ez az eljárás. Ha a miniszter úrnak igaza van, akkor a bizottság figyelmeztetett volna erre, s biztosan eszerint jártunk volna el. Az irat megsemmisítésének nincs semmilyen jelentősége a jövőre nézve.

Miért?
Mert a lényeg az, hogy ha ezt az információt 2006-ban megkaptuk, akkor biztosítottuk, hogy a tartalmát ellenőrizzék. Erről a Korrupcióellenes Hivatal archívumában lennie kell egy iratnak. Ha valaki vissza akar térni a vizsgálat tartalmához, ettől semmi sem egyszerűbb, meg kell nézni mit vizsgáltak, s az az információ tartalma. Sohasem vizsgáltam, hogy az információ 2012-ben vagy később valamihez fontos lesz még. Abban az információban sohasem volt leírva, hogy valamiféle Gorilla-akcióból származik. A célirányos állítást, hogy ezt én csináltam, úgy hogy reggel felébredtem, és beraktam a zúzógépbe, visszautasítom.

Tehát ez az információ a további vizsgálat szempontjából nem volt fontos, ezért javasolták a megsemmisítését?
Igen. Ha jól emlékszem, ez az irat nem folytatódott úgy, hogy büntetőeljárást indítottak volna, hanem operatív eljárásban ellenőrizték és a végén további megvalósítás nélküli eljárásként értékelték.

Nem valakinek a parancsára történt?
Ezt teljesen elutasítom. 2008-ban nem sejthettem, hogy ez egy olyan információ, amely valamiféle Gorilla nevű titkosszolgálati akció része. Nem volt a többi információtól eltérő módon eljárni vele kapcsolatban. Csak 2009-ben tudtuk meg, hogy valami hasonlót már a múltban vizsgáltunk. Összefüggést keresni az iratmegsemmisítés és nem tudom ki között, ahogyan azt a miniszter jelezte, abszurd dolog.

Felvették már Önnel a kapcsolatot a belügyminisztérium ellenőrei, akik az esetet vizsgálják?
Nem, senki. A minisztert váratlanul érte a kérdés, és nem tudott mást mondani, mint hogy az ellenőrzés kivizsgálja az esetet. Az azóta eltelt idő alatt már több ellenőrzés is volt a hivatalomban és sohasem találtak semmilyen hibát.

Sme, 2012. január 19. nyomán