Bár a köztársasági elnököt a korrupciós irat közvetlenül nem említi, egész életében úgy viselkedett, mintha a Gorilla rendszerének elválaszthatatlan része lenne. Ezúttal azonban Ivan Gašparovič túl messzire ment.

Kedden este az elnök „exkluzív” interjút adott a TA3 televíziónak. A zsoviális műsorvezetővel főleg a Gorilla-ügyről beszélgettek, nem feledkeztek meg azonban főügyész témáról sem. Gašparovič először azon moralizálgatott, hogy megérti a Gorilla-ellenes tiltakozóakció szervezőinek követelésit. „Igen, vannak itt olyan személyek, akik bizonyos szempontból érintettek ebben a nagy botrányban. És a polgárnak igaza van abban, hogy az ilyen politikusnak nincs tovább keresnivalója az ország vezetésében.” Szerinte a népnek igazat kell mondani, hogy tájékozódni tudjon, kinek hihet.

Mečiarral az árkokban

Akkor hát gyerünk és mondjuk meg az igazat, ki is Ivan Gašparovič és mi az ő érdeme a Gorilla rendszerének működésében. A szemléltetés kedvéért elég két példa: Ivan Gašparovič volt az, aki Vladimír Mečiarral együtt lehetővé tette a 90-es évek felében az állami vagyon brutális szétlopkodását. Abban az időben a parlament elnöke és a HZDS vezető tisztségviselője volt, tehát nem viselkedhet úgy, mintha a vadprivatizációhoz semmi köze sem lenne. Hisz éppen a “tisztességes vállalkozók – a mečiaristák” állították fel a Gorilla-rendszert, amelyet a jobboldal azután fokozatosan tökéletesített. Mečiartól eltérően azonban ők már nem egyenesen loptak, hanem színlelt tendereken keresztül, amelyeknek az igazságos verseny látszatát kellett kelteniük.

A sportmaffiáról

A kettes számú példa: Ivan Gašparovič ismert sportrajongó, elsősorban foci- és hokirajongó. Néha már úgy tűnik, hogy semmi máshoz nem ért, de ez most lnem lényeges. Fontos viszont, hogy eme szenvedélye érdekében hajlandó a fölött is szemet hunyni, hogy kedvenc szórakozását a maffia is pénzeli. 2006 szeptemberében ugyanis Tóno Molnárral együtt egy beszélgetést készítettünk vele, amelyet Gašparovič életrajzában valószínűleg nem találnak meg. Álljon itt most egy rövid részlet az aktualne.sk hírportál számára készített interjúból:
Hoki- és futballrajongóként nyilván észrevette, hogy a sport anyagi támogatása gyakran az alvilághoz köthető, amit a volt rendőrfőnök Spišiak is megerősített. A pozsonyi maffiavezérek Jozef Svoboda vagy Peter Čongrády például a Slovan labdarúgó klubban éruntettek. Nem jelent az Ön számára gondot ez?
– Nem tudom. Čongrádyt ne ismertem, Svobodát igen, a  Küzdősportok Szlovákiai Egyesületének elnöke volt.

Beszélgetett is vele?
– Svobodával igen, az olimpia előtt meglátogattak. A küzdősportok egyesületével még a parlamentben is volt.

Tudta, hogy összeköttetésben áll…
– …ez nem professzionális kérdés. Ez inkább bulvárlapba való kérdés, hogy valaki olvasssa azt. Egy kicsit csodálkozom is magán, hogy egy ilyen beszélgetésbe „idebiggyeszt” valamit, amit a Nový čas se írna le. Ez komolytalanság.

Bennünket csak az érdekel, hogy Önt nagy sportrajongóként nem zavarja, hogy azt beszélik, ezt a területet a maffia pénzeli?
– És mi közöm nekem ehhez?…

Nem árt ez Ön szerint a sportnak?Nem kellene ezen a téren is a megtisztulás, a reform?
– Elítélték ezeket az embereket valamilyen bűncselkeményért?

Svoboda a múltban drogcsempészésért Svédországban ült.
– Cégeik vannak, amelyek anyagilag támogatják a sportot.

Ön ezt nem tartja problémának?
– No jó, és akkor mi van? Ha ezek az emberek nem lesznek ott, futball sem lesz. És akkor majd én sem leszek velük. Otthon vagy a munkában fogok ülni.

Igen, ezt is Gašparovič köztársasági elnök (!) mondta, habár ma már kevesen emlékeznek rá. Amikor az említett kérdéseket feltettük neki, szóvivője, Trubač megpróbálta leállítani: „Elnök úr, ne válaszoljon!” De Gašparovič nem hagyta magát lebeszélni és dühösen megpróbált meggyőzni bennünket arról, hogy a maffia pénze nem büdös. Csak pár nap múlva ébredt fel, amikor a cikk jóváhagyása során igyekezett ezt a részt teljesen megváltoztatni. Az aktualne.sk vezetésére gyakorolt óriási nyomás ellenére azonban ez nem sikerült neki. A beszélgetés eredeti formájában jelent meg.

Široký barátja

Mellesleg a Gorilla-iratban egy bizonyos Valašíkről is említést tesznek. A Penta munkatársa, Varga Zoltán beszél róla, aki állítólag a Korrucióellenes Hivatal akkori tisztségviselőjén, Ján Rejdán keresztül igyekezett rendőrségi információkhoz jutni. Véletlenül nem Milan Valašík ügyvédről van szó, aki a múltban Gašparovič elnököt is képviselte? Ugyanaz a Valašík, aki a maffiózó Svobodával együtt a Slovan labdarúgóklub szerveiben ült, s még a temetésén is ott volt. Tulajdonképpen kinek tisztítja ma itt Gašparovič a gyomrát, hogy a Gorilla-ügy miatt le kellene mondania a posztjáról? Ki az, aki tőle jobban legalizálja a Juraj Široký típusú embereket, akik Fico idejében több milliós megrendelésekhez jutottak versenytárgyalás nélkül.

Hazugságok Čentéšről

Helytelen volt Gašparovič TA3 számára készült beszélgetésének ama része is, amelyben Jozef Čentéšsel kapcsolatban foglalt állást, akit még mindig nem nevezett ki főügyésznek. Gašparovič ugyanis – pókerarccal és bizonyítékok nélkül – egyebeken kívül azt mondta: „A nyomozó feladatát Čentéš úr kapta, kihallgatta Matovič képviselőt és a vallomás áttanulmányozása után egyszer csak Čentéš megállapította, hogy be kell zúzni azt. És nem, hogy maga bezúzta volna, hanem megparancsolta a titkárnőnek.” Lehet, hogy Jozef Čentéš nem túl gyakorlatias ember, de azzal, hogy szándékosan bezúzta Matovič vallomását a korrupcióról, csak egy jellmetelen hazudozó vádolhatja, aki úgy viselkedik, mintha a Smer tagja lenne.

Gaulieder-ügy

Gašparovič Čentéš szakértelmet igyekezett kétségbe vonni, amikor azt mondta: „Az Alkotmányíróság nem kötelezheti a köztársasági elnököt, ahogyan azt Čentéš  úr a beadványában állítja, hogy meghatározza a dátumot, az határidőt (meddig kell kineveznie a főügyészt – a szerk. megj.) és még a kártérítést helyette. Egy jogász nem írhat le ilyesmit, ez további kétely részemről Čentéš úr irányába, hogy nem ismeri a folyamatot”. Ezt egy olyan ember állítja, akit 1992-ben Václav Havel köztársasági elnök váltott le a főügyészi posztról – a tétlensége és a képtelensége miatt.  Mi több egy olyan jogász, aki 1996-ban részt vett František Gaulieder képviselői mandátumától való jogellenes megfosztásában.
. a gorillák szolgái

Ivan Gašparovič a Gorilla-ellenes első tüntetés után panaszkodott, hogy a tüntetők, akik a köztársasági elnöki palota udvarára dobálták a banánokat, eltévesztették a címzettet. Nem tévesztették el, ellenkezőleg: ha a tiltakozásuk jelentőségteljes kíván lenni, akkor addig kellene a székhelye előtt tüntetniük, amíg nem nevezi ki Jozef Čentéšt főügyésznek. A következő lehetőségre már pénteken sor kerülhet, és a fő követésüknek az ügyészség élén való változásnak kellene lennie. Máskülönben tovább uralkodnak itt a gorillák, akiket a Gašparovičhoz hasonló emberek egész életükben olyan hűségesen szolgálnak.

A týždeň.sk, Marek Vagovič, 2012. február 2. nyomán