Az embereknek nem kellene mindent elhinniük, ami a Gorillában áll- állítja Iveta Radičová miniszterelnök asszony (SDKÚ-DS) a SME napilapnak adott interjújában.

Számára ugyanis a dokumentum egy része teljesen hihetetlen, persze ez csak megérzés kérdése nála „Nem tudok hinni annak az iratnak. Minden porcikám védekezik ellene. Számomra sokk volt. És főleg azért, mert még soha semmi hasonlóval nem találkoztam” – jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte a szlovák politika tényleg úgy működik, ahogyan az aktában le van írva? „Nem tudom elhinni. Ez sokkoló olvasmány. Valószerűtlennek tűnik nekem, talán nem is lehetséges. Az SDKÚ-DS-ben egy csomó becsületes, kitűnő ember van, akik kiválóan végezték és végzik a munkájukat” – bizonygatta

Radičová elmondta, hogy a dokumentumot teljes terjedelmében elolvasta, ahogy az interneten közzétették, még a karácsonyi ünnepek alatt. „És annak előtte, egy ismeretlen mail-címről egy számomra ismeretlen ember elküldte az irodámba a szöveget. Azonnal felhívtam Spišiakot (a rendőrfőnököt – a TASR megj.), és anélkül, hogy kinyitottam volna azonnal átadtam a rendőrségnek. Nem emlékszem pontosan, mikor készült a feljegyzés erről” – állapította meg.

A Gorilla-ellenes tüntetések margórájára megjegyezte, attól fél, nehogy a tüntetések komoly polgári engedetlenségbe menjenek át, mivel a tüntetésekhez szélsőséges csoportok is hozzáverődnek, ami szerinte nagyon veszélyes. „A tömegpszichózisnak megvannak a törvényszerűségei. 1989 novemberében egy nagyon erős csapatunk volt kialakítva arra, hogy ne legyen erőszak az utcákon. Nem volt véletlen a „Nyilvánosság az Erőszak Ellen” név sem – tette hozzá. Radičová azt állítja, nagyon komolyak az arra utaló jelzések, hogy Pozsony utcáin fokozódhat az erőszak. „Ha a polgárok tiltakozóakciói a demokrácia pilléreinek például a decentralizáció útján való megszilárdítására irányulnak, akkor az a politikus, aki ezeknek az értékeknek az érvényesítéséért küzd, csak üdvözölni tudja azokat. De ha a tüntetéseknek nincs pozitív megoldási töltetük, hanem csak az erőszak, a rombolás megnyilvánulásai, akkor az veszélyezteti a jogállam és a szlovákiai demokrácia alapvető, de talán még inkább a gyenge pilléreit” – figyelmeztetett.  Ebben az összefüggésben megjegyezte, hogy a szélsőséges erők hozzácsapódása a tüntetésekhez veszélyezteti a demokráciát. „Én különbséget teszek e között. Ezért akarok találkozni a tüntetések szervezőivel. Ha a korrupció kivizsgálását követelik, abban támogatni tudom őket” – tette hozzá.

TASR, 2012. február 10. nyomán