Lehetséges, hogy a Gorilla-akta azért nem került kivizsgálásra, mert a Smer-SD elnöke, Robert Fico valahol kólázott – vélekedik az igazságügy miniszter, Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). „Lehet, hogy éppen azért, mert Fico úr valahol Coca Colát ivott, nem lett a Gorilla-akta kivizsgálva.

(…) Ha a Gorilla megbízható dokumentum, s ha valahol pénzsustorgás hallik ki belőle, az akkor történik, amikor Fico úr asszisztense van ott” – mondta a Markíza Televízió Testre szabva c. vitaműsorában. Žitňanská vitapartnere, a Smer-SD alelnöke, Robert Kaliňák erre úgy reagált, hogy az egész Gorilla-ügy Mikuláš Dzurinda második kormányához kötődik.

Kaliňák a többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó megmondani, járt-e Fico a Vazovova utcai lakásban, ahol a Gorilla-aktában említett beszélgetések lejátszódtak, vagy nem. „Semmilyen összefüggés, amellyel kapcsolatban szóba kerül Robert Fico neve ebben az iratban, semmilyen módon nem diszkvalifikálja Robert Ficót és annak nevét” – tette hozzá.  Rámutatott, hogy Fico kormánya állította le a pozsonyi repülőtér privatizációját, amelyben a Penta érdekelt volt, mint ahogyan az egészségügyi biztosítók nyereségére is rá akarta tenni a kezét. A Gorilla-ügyet a jobboldal problémájának tartja. Azt állítja, hogy a privatizáció bevételeiből fizetett jutalékok is a második Dzurinda-kormány alatti képviselővásárlást bizonyítják.
Žitňanská nem jutott egyezségre Kaliňákkal abban, ki a felelős azért, hogy az ügy évek múltán sem volt kivizsgálva. Kaliňák úgy gondolja, hogy a felelősség Žitňanskáé is, aki már 2006-ban is a miniszteri széken ült, azaz abban az időben, amikor a dokumentum született és a Titkosszolgálat a tartalmáról tájékoztatta Dzurindát. Žitňanská a felelősséget azzal utasította vissza, hogy a bíróságnak a kivizsgáláshoz semmi köze. Úgy véli azonban, hogy inkább Kaliňáknak kellene a lelkiismeretét kérdeznie, aki négy évig vezette a belügyminisztériumot, és viselte ezáltal a felelősséget a rendőrségért is. Kaliňák azt állítja, hogy a korrupciós ügyek kivizsgálása a Speciális Ügyészségre tartozik és a belügyminiszternek nincs lehetősége ebbe beleszólni.
Kaliňák úgy véli, miniszterként semmit sem mulasztott el, de a kivizsgálást szerinte bonyolította az a tény, hogy a lehallgatásokról szóló információ a titkosszolgálati körökből került ki és a szereplők megváltoztatták a terveiket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Gorilláról szóló információkkal 2006-ban Dzurindán kívül a belügyminiszter, Martin Pado is rendelkezett, és úgy véli, hogy  Žitňanskához is eljutottak. „Valamennyi bizonyítékot lesöpörték az asztalról, és a Dunába szórták” – mondta Žitňanskának hozzátéve, hogy a Smer-SD-ben nem félnek az ügy kivizsgálásától, ellenkezőleg támogatják azt, mivel a Gorilla az ő állításaikat igazolja a Dzurinda-kormány korrupciós voltáról. Žitňanská viszont azt állítja, hogy csak akkor szerzett tudomást a Gorilla-aktáról, amikor az nyilvánosságra került.
A politikai ellenfelek végül megegyeztek abban, hogy az ügyet szakembereknek kell kivizsgálniuk, mindenféle politikai nyomás nélkül.

Az Aktuality.sk, 2012. február 26. nyomán