Nagyon csalódott vagyok. Meglepett Végh Dániel (a Most-Híd jelöltje) jóváhagyása a szlovák törvényhozásban, hogy ez a Gorilla-aktában sokat emlegetett ember, keresztül ment a szavazáson. Robert Fico, akinek a beleegyezezése nélkül mindez nem történhetett volona meg, már elfeledte saját választások előtti szavait, miszerint a Gorillában szereplő emberek semmilyen tisztséget nem tölthetnek be.

 

Meg vagyok lepődve azért is, mert az ellenzéki pártok is egyetértettek a Most-Híd eme jelölésével. Fütyülnek rá, mint ahogy az egész Gorilla-ügyre is. Igen, sajnos az a több tízezer ember, aki szembeszegült mindazzal, ami a Gorilla-aktában áll, segített az ellenzék SMER általi lehengerlésében a választások során. Sokan felróják nekem, hogy éppen a Gorilla-ellenes tüntetések segítettek a SMER-nek. Egyetértek, de csak azért, mert az ellenzék saját maga diszkvalifikálta magát a cselekedeteivel, míg Robert Fico taktikusan hallgatott a Gorilla-aktában való szerepléséről, a konspirációs lakásbeli kólázgatásáról Haščákkal. Hallgatott és győzött. Az ellenzék magyarázkodott és vesztett.

Ma elolvastam a Tibor Gašpar rendőrfőnökkel készült beszélgetést is a Gorilla-ügyiratról. Az „iratmegsemmisítő” olyan értelemben nyilatkozott, hogy tulajdonképpen nincsenek is bizonyítékok, hogy a Titkosszolgálat sem erősítette meg, hogy ők az ominózus akta szerzői, hogy nehéz ilyesvalamit bebizonyítani stb. Erről csak az jut az eszembe, hogy: aki keres, talál, aki meg nem akar valamit megtenni, az kibúvókat keres. Nem is tudok alkalmasabb embert elképzelni a rendőrség élére a Gorilla-akta szőnyeg alá seprésére. A vele készült beszélgetésből egy dolog derült ki a számomra. A rendőrség fütyül az egészre, fütyül az egész Gorillára, mert szerinte nem lehet megoldani… Ha pár évvel ezelőtt a szlovák parlament meg tudta változtatni a törvényeket Mikuláš Černák miatt, akkor helyénvaló lenne, hogy a kormány és a belügyminisztérium vezetése megtegyen bármit azért, hogy a nyomozást eredményesen be tudják fejezni. Akár a törvények megváltoztatása árán is, amelyek ma „megkötik” a kezeiket.  Persze, hogy az ügy eltakarítása egyszerű, mivel ma már nincsenek tiltakozó tömegek kint az utcákon. Az emberek is fütyülnek rá. A rendőrség is fütyül rá. A parlamenti képviselők is fütyülnek rá. Mindenki fütyül a Gorillára. A tény, hogy a rendőrség vád alá helyezett egy közjegyzőt Malchárek szerény kis hajlékával összefüggésben, csak nevetséges szépségtapasz az emberek számára, de tulajdonképpen ez sem érdekel senkit.

Szomorú megállapítás ez a társadalom állapotáról, amely fütyül a problémákra, csak csendben eltűri azokat.  Nemrégiben hallottam valakitől a kifejezést: a „hallgató többség”. Ez a megnevezés illik az ebben az országban élő összes csalódott, elkedvetlenedett, elcsüggedt emberre…

HN, Petr Pčolinský, polgári aktivista, 2012. június 22-i cikke nyomán