Az ellenzéki Most-Híd elnökségi tagja A. Nagy László a Fico-kormány kisebbségi kormánybiztosa lett. Vajon miért?

Elismerem, hogy a cikk címe kicsit hajánál fogva előrángatott. Másrészt viszont, maga a miniszterelnök nyilatkozta A. Nagy László kinevezésekor, hogy annak hatáskörei gyakorlatilag a volt emberjogi és kisebbségi miniszterelnökével lesznek megegyezők. A. Nagy tehát de facto egy fajta tárca nélküli miniszter helyében találta magát, a Most-Híd meg ezáltal Fico koalíciós „csendes társának” szerepében. Nem ez a tény azonban a legérdekesebb az ügyben. Ennél fontosabb a tett motivációja mindkét fél esetében.

A kormánypárti Smer esetében egyszerű a tétel. Robert Fico A. Nagy kinevezésével két legyet ütött egy csapásra. És mindezt minimális politikai ráfordítással. Belpolitikai szempontból még inkább megerősítette új stílusú konszenzuális kormányzását, mint a független Borca és Malatinský miniszterekké való jelölésekor. Külpolitikai szempontból pedig figyelmen kívül hagyhatatlan jelzéseket küldött ezáltal nemcsak Brüsszelbe, hanem Budapestre is.

Ettől sokkal érdekesebbek azonban Bugár pártjának motivációi. Nem valószínű ugyanis, hogy a Most-Híd pártot csupán a parlamentből kint rekedt kiszolgált politikusának elhelyezése iránti igyekezet vezérelte volna ehhez a lépéshez. Az sem valószínű, hogy A. Nagy több éves emberi és kisebbségi jogok területén kifejtett ténykedése lenne az ok. Annak oka, hogy Bugár rábólintott Fico javaslatára, inkább a magyar választópolgárért folytatott harc az MKP és a Most-Híd között.

Ez a harc azonban nemcsak az eszmék harca, hanem a pénzé is. Nem is annyira a nagy infrastrukturális projektekről van szó, mint inkább a különböző kisebbségi társulásoknak, szervezeteknek, kiadóknak, illetve a kisebbségi médiának juttatott pénzekről.  Aki ezeknek a szétosztását felügyeli, erős eszközt tart a kezében a magyar kisebbségi elit befolyásolását illetően. Ez természetesen magával hozza a kisebbségi média egy részének, s ezáltal természetesen a választópolgárok befolyásolását is.

Egyáltalán nem titok, hogy a Most-MKP kettős közül kinek lesz nagyobb szava a szlovákiai magyarok magyar állami költségvetésből származó támogatásának szétosztása során, hiszen Orbán Viktor nem titkolja az MKP-hoz fűződő szimpátiáját, s hogy elítéli Bugár Béla „asszimilációs” projektjét.  Bugár Béla tudja, hogy a magyar kisebbségi elit szívéért folytatott küzdelemben üres kezekkel nem állja meg a helyét. És a kormánybiztosi tisztség, amely „főleg gesztori szerep a Kormányhivatal támogatási rendszerében a kisebbségi kultúrák identitásának megtartására és fejlesztésére szánt támogatások pénzeszközeinek szétosztása terén, nem is olyan kis kaliberű fegyver. Nehéz ellenzéki időkben mondhatni, égi adomány. Nem beszélve a Smerhez közeli vállalkozói körök felé küldött jelzésről, kit is lehet – ha a szükség úgy hozza – a más színezetű politikai csoportok közül bevenni a partiba.

És ez a felismerés érvényes a következő választásokra is. Természetesen szükség esetén.A. Nagy László jelölése még egy fontos dologra rámutatott. Ha a volt Radičová-kormány pártjai közül valaki lelkiekben hajlott arra, hogy szükség esetén belépjen a Fico-kormánya, akkor az elsősorban a Most-Híd volt.

.týždeň.sk, Jozef Majchrák, 2012. június 13-i  cikke nyomán