A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítványon belül működő Magyarságtudományi Kutatások Műhelyének idén immáron a második nagyszabású rendezvényére került sor június 11-én. A konferencia kiemelkedő fontossága abból adódott, hogy Veszprém első alkalommal adhatott otthont a nemzetpolitikai és nemzetstratégiai intézetek nemzetközi konzultációjának.

A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítványon belül működő Magyarságtudományi Kutatások Műhelyének idén immáron a második nagyszabású rendezvényére került sor június 11-én. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által összehívott konferencia résztvevői a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, a Balassi Intézet, a Veritas Történetkutató Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet, továbbá számos kiváló egyetem kutatói köréből tevődtek össze. A konferencia kiemelkedő fontossága abból adódott, hogy Veszprém első alkalommal adhatott otthont a nemzetpolitikai és nemzetstratégiai intézetek nemzetközi konzultációjának.

A Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely az elmúlt években számos hasonló jellegű rendezvényt szervezett, ugyanis a műhely vezetője, Garaczi Imre – a Pannon Egyetem Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének habilitált docense – nélkülözhetetlennek tartja a határon túli magyarokkal való együttműködését.

A Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhelyének központi tevékenysége a kétévente szervezett Magyarságtudományi Konferenciák rendezvénysorozat. Az előző évi szimpózium Nemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt a Kárpát-medencében címmel került megrendezésre október 17-18. között. A konferencia központi témája a magyarság története, valamint a határon túli magyar kisebbség autonómiája volt. Az előadások tavaszra önálló kötetben jelentek meg a Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány kiadásában. A konferenciakötet bemutatójára május 6-án került sor a királynék városának legújabb turisztikai központjában, a veszprémi Szaléziánumban. Mindkét esemény díszvendége a felvidéki közíró és politikus, Duray Miklós volt, aki kiváló előadást tartott a magyar nemzet Kárpát-medencei integrációjának stratégiai kérdéseiről.

Ezen eseményeket követően került megrendezésre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által koordinált Együttgondolkodás a nemzetstratégiáról és a nemzetpolitikáról című konzultáció a veszprémi Érseki Hivatalban. A konferencia célja az volt, hogy a jelen levő hazai és külföldi magyar kutatók számára lehetőséget adjon a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyek megvitatására, továbbá a magyar nemzeti összetartozásról való párbeszédre.

A fórumon részt vett a Pannon Egyetem rektora, Friedler Ferenc, valamint Veszprém alpolgármestere, Némedi Lajos. A konferencia során számos kiváló előadást hallhattunk, beleértve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének, Szász Jenőnek gondolatébresztő beszédét, valamint Duray Miklós szavait a nemzetstratégia és a nemzetpolitika szakkifejezéseiről. A jelen levő egyetemi oktatók túlnyomó része határon túlról érkezett – Belgrádból, Kolozsvárról továbbá Révkomáromból – így pontos rálátást nyújtottak a magyar kisebbség helyzetére.

A találkozó a rendezvénysorozat első állomása volt, a jövőben további konzultációkra kerül majd sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely szervezésében.

Forrás: Berta Ágnes, Felvidék.ma