szlovak_parlamentÖsszeállították azon parlamenti képviselők jegyzékét, akik nem szólalnak fel a parlament ülésein, nem terjesztenek elő törvényjavaslatokat és a legtöbbet hiányoznak. A pártok közül magasan a Smer vezet, képviselőik közül pedig Michal Lukšáé a nem éppen dicsőséges elsőség.

Hozzá hasonló képviselőből még öt van a parlament padsoraiban. Lukša azonban még egy elsőséget szerzett, egyetlen kivételtől eltekintve egyszer sem szólalt fel a plenáris ülésen. A képviselők többsége megválasztása óta több tízszer emelkedett szólásra. Lukša viszont a parlamenti viszonyokhoz képest példás jelenléttel dicsekedhet, a 4 900 szavazásról mindössze 115-ön nem volt jelen..

Egyetlen szóért 408 euró
A plenáris ülésen történt egyetlen megnyilvánulására idén február 10-én került sor, amikor felolvasta a parlamenti bizottságoknak a szlovák külpolitikáról szóló közös nyilatkozatát, amely mindössze 186 szóból állt.
Mivel Lukša a költségtérítések nélkül a választási időszakban mintegy 75 ezer eurót keresett, egyetlen szaváért megközelítőleg 408 eurót kapott. A képviselő vagyonnyilatkozatából azonban nem derül ki, hogy ez az összeg bruttó, vagy pedig már adózott jövedelem volt.

A Denník N meg akarta tudni Lukšától, hogy miért ül tétlenül a parlamentben, miért nem szólal fel és terjeszt elő javaslatokat. Először megígérte, hogy nyilatkozik, majd mégsem tette, helyette elővette a mobilját és telefonált, vagy úgy tett, mintha telefonálna, s a telefont a fülére szorítva elsétált. Ez az egész színjáték körülbelül 15 percig tartott.

A szófukar képviselők toplistája:
Michal Lukša, Smer, mindössze egyszer szólalt fel
Viera Mazúrová, Smer, háromszor emelkedett szólásra
Jakab Elemér, Most-Híd, hét alkalommal volt mondanivalója
Vladimír Faič, Smer, nyolc alkalommal szólalt fel
Štefan Gašparovič,Smer,tíz alkalommal volt mondanivalója
Iveta Lišková, Smer, ugyancsak tíz alkalommal szólalt fel
Viliam Holeva, Smer, tizenegy felszólalása volt
Peter Náhlik, Smer, tizenkétszer szólalt fel
Peter Gaži, Smer, tizenkétszer kért szót
Ľubomír Želiezka, Smer, szintén tizenkét felszólalása volt.

A szófukar képviselők dobogójának második fokára Viera Mazúrová került, ugyancsak a Smer színeiben. Ő összesen háromszor szólalt meg, egyszer a bizottság közös beszámolóját olvasta fel a törvényjavaslattal kapcsolatban, másodszor ugyancsak a bizottság nevében a törvényt idézte, harmadszor pedig a következőket mondta: „Köszönöm szépen. Elnök úr, köszönöm szépen a válaszát.”

Otthon sem beszél, hiszen nős
Az ellenzék soraiból egyedüliként Jakab Elemér (Most-Híd) jutott fel a szófukarok toplistájára, aki 2012 óta mindössze hét alkalommal nyilvánult meg a plenáris ülésen. Többnyire kötelező „köröket futott”, egyszer a bizottság megbízásából emelkedett szólásra, egyszer pedig a következőket mondta: „Elnök úr, én mindehhez csak annyit…” Jakab viszont azzal érvel, hogy törvényjavaslatokat tesz, ami igaz is. „Lehet, hogy mindez a természetemből fakad”, magyarázkodott, amikor a szótlanságát vetették a szemére. „Nős vagyok, tehát megszoktam otthon, hogy keveset beszéljek”, tette hozzá.

Forrás: Miro Kern nyomán, NZS, Felvidék.ma