sasA Szabadság és Szolidaritás pártja (SaS) felébredt. Most először állt ki a nyilvánosság elé, hogy elmondja, a Fico-kabinet által 2010-ben módosított állampolgársági törvény nincs összhangban az alkotmánnyal, mivel akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

„Négy évvel ezelőtt panasszal éltünk az Alkotmánybíróságon, de az az évek elteltével sem volt képes állást foglalni ebben a fontos kérdésben” – jegyezte meg Richard Sulík pártelnök. Úgy véli, az a javító szándékú javaslat, mellyel az elmúlt év végén állt elő Robert Kaliňák belügyminiszter, nem tűnt működőképesnek.

Mielőtt még valaki arra gondolna, hogy a jogfosztott szlovákiai magyarok esete motiválta a liberális pártot a rossz törvény módosításának szorgalmazására, gyorsan leszögezendő, korántsem innen fúj a szél. A külföldön élő, dolgozó szlovákok tízezrei, a potenciális választók ihlették meg az SaS-t. Martin Klus el is mondta, hogy épp a külföldön élő szlovákok azok, akiknek leginkább érdeke a változás e téren. A párt szolgálatába állt politológus szerint őket kell megszólítani, hogy vegyenek részt a jövő esztendei parlamenti választásokon, és utasítsák el azt a politikai garnitúrát, amely akadályokat gördít egy másik ország állampolgárságának felvétele elé.

„Ha ugyanis valaki egy másik ország állampolgárságát kérvényezi, azonnal elveszíti a szlovákot, és ezt alkotmányellenesnek ítéljük, mert akarata ellenére senki sem fosztható meg állampolgárságától” – hívta fel a figyelmet Klus. A dolog abszurditását abban látja, hogy ha az egyik napon valaki elveszíti állampolgárságát, a másik napon már a miniszteri kivétel alapján kérvényezheti a visszaadását. Az SaS ezt tarthatatlannak véli, a rendszer felülvizsgálatát elkerülhetetlennek tartja. „Csak ostoba ország válhat meg ily módon el a saját polgárait, gyakran művelt főket, sportolókat, tudósokat, művészeket” – méltatlankodott Klus, hozzátéve, hogy Szlovákia hátat fordít ezeknek az embereknek.

Dolník Erzsébet, akit a hatalom megfosztott szlovák állampolgárságától, a Felvidék.ma-nak elmondta, az SaS-nek a külföldön élő szlovákok fájnak, az itt élő kettős állampolgárok helyzetét nem veszik figyelembe. Pedig helyre kéne rakni a dolgokat, mondja, hiszen Szlovákiában élő polgárait is megtagadja a hatalom. Mindenesetre pozitívumként értékeli, hogy egyáltalán foglalkoznak Sulíkék a kérdéssel. „Végre szlovák politikus is felrótta az alkotmánybíróságnak: úgy döntött, hogy nem döntött. De hát ez édeskevés” – szögezte le a lévai jogfosztott.

BA, Felvidék.ma
Fotó: Sita