A Magyar Közösség Pártja nehezményezi, hogy a szlovák kormány Bősön menekülttábort létesít a külföldi menekültek befogadására. Az MKP messzemenőkig kiáll a bősi lakosok mellett, akik ezt a döntést ellenzik. Ha már a kormány figyelmen kívül hagyja a bősiek és a csilizköziek véleményét, fejük fölött döntve a mindennapjaikat befolyásoló lépésekről, az MKP garanciákat vár Robert Kaliňák szlovák belügyminisztertől.

Elvárjuk, hogy a kormány biztosítsa a lakosok biztonságát, hogy pénzügyi támogatást nyújtson a helyi rendőrség hatékony működtetésére a közrend fenntartása érdekében. Elvárjuk továbbá, hogy a menekülteket ellenőrzik, egyben megakadályozzák, hogy zaklassák a helyi lakosokat, esetleg bűncselekményeket kövessenek el a környéken – sorolja a párt az elvárásokat.

Az MKP figyelmeztet arra is, hogy a menekülttábor egy olyan duzzasztógát és erőmű mellett van, amelynek biztonsága kiemelt figyelmet érdemel. Bármilyen ezzel kapcsolatos cselekmény következménnyel járhat az egész Csallóköz, sőt Mátyusföld településeire.

Nem lehet szó nélkül hagyni azt sem, hogy a legtöbb menekülttábor magyarlakta területen van – emlékeztet a magyar párt.

A Magyar Közösség Pártja július hatodikán már levélben fordult a szlovák belügyminiszterhez, felvilágosítást kérve arról, mely községekben tervezi a kormány a menekültek elhelyezését, milyen időponttól kezdve, és meddig.

Tájékoztatást kértünk arról is, milyen terheket rónak ezek az intézkedések az érintett községekre. A választ továbbra is várjuk – áll az MKP elnöke, Berényi József, és Bős polgármestere, Fenes Iván nyilatkozatában.

A szlovák és az osztrák belügyminiszter a múlt héten állapodott meg arról, hogy Szlovákia ötszáz migránst fogad be az ausztriai traiskircheni menekülttáborból. Bár a szlovák belügy egyelőre hivatalosan nem közölte, hogy hol kívánja elhelyezni a migránsokat, sajtóinformációk szerint erre a csallóközi Bősön kerülhetne sor, azokban az épületekben, amelyek 2009-ig menekülttáborként funkcionáltak. A hét elején viszont Peter Pellegrini házelnök az osztrák államfővel folytatott tárgyalása során már határozottan úgy fogalmazott, hogy Bősön helyezik el az Ausztriából érkező menekülteket.

A menekülttábor tervezett megnyitásáról szóló információ tiltakozáshullámot váltott ki a helyi és környékbeli települések lakosai között, akik több mint háromezer aláírással ellátott petíciót küldtek a héten a szlovák belügyminisztériumba. Az összegyűlt aláírások száma azt is lehetővé teszi, hogy a polgárok népszavazáson mondják el véleményüket. A bősi képviselő-testület rendkívüli ülésén úgy döntött, augusztus másodikán népszavazás lesz a községben a menekülttábor megnyitásáról.

Forrás: hirek.sk