o_csehCseh László aranyérmet nyert 200 méteres pillangóúszásban a kazanyi vizes világbajnokság szerdai versenynapján.

A 29 éves Cseh 1:53.48 perces idővel diadalmaskodott, ezzel pályafutása második nagymedencés vb-címét szerezte, tíz évvel ezelőtt Montrealban 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre.

A hétfőn 50 méter pillangón bronzérmes Cseh – aki a keddi előfutamban, majd az elődöntőben is pályafutása második legjobb idejét érte el – 1:53.48 perces idővel győzött. Ennél jobban pályafutása során csak a 2008-as olimpia döntőjében úszott, ahol második lett 1:52.70-es Európa-csúccsal.
Cseh előtt a címvédő dél-afrikai Chad Le Clos fordult elsőként 50 méteren, de a magyar versenyző szorosan mellette volt. 100 méternél kevesebb mint egytized volt a különbség kettejük között, ám egy kiváló forduló végén már Cseh volt elöl. Az utolsó hosszra fél másodperces előnnyel fordult rá, s bár a vége szorosabb lett, a magyar úszó elsőként csapott a célba, megszerezve ezzel önmaga második, a magyar úszósportnak pedig a 25. világbajnoki aranyérmét.

“Nagyon jól ment a második fele, bár az utolsó húsz méteren a karom meghalt, nehezen értem el a falat – nyilatkozott a döntőt követően Cseh az M4 Sportnak. – Nagyon örülök, bár az idő lehetett volna jobb. Januárban nem gondoltam volna, hogy 200 pillangón leszek a világ legjobbja.”
A pillangófinálét követően rögtön Hosszú döntője következett. Két amerikai, a címvédő Missy Franklin, valamint a Kazanyban már két világcsúcsot elért Katie Ledecky mellett, a táv felénél Hosszú harmadiknak fordult, ötven méterrel a cél előtt azonban már csak ötödik volt, s ezen már nem tudott javítani.

Cseh László a magyar csapat negyedik érmét szerezte meg Kazanyban, miután hétfőn Hosszú Katinka megnyerte a 200 vegyest, Kapás Boglárka pedig kedden harmadik lett 1500 gyorson.

Eredmények:
férfi 200 m pillangó, világbajnok:
———————————-
CSEH LÁSZLÓ 1:53.48 perc
2. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság)  1:53.68
3. Jan Switowski (Lengyelország) 1:54.10

MTI