berenyi_jozsef_925Berényi Józseffel, az MKP elnökével a migránstémáról, kvótákról és a Magyarországot ért támadásokról.

Mire lenne szükség európai szinten a helyzet orvoslására és milyen szerepet vállalhat ebben Szlovákia?
– Egyértelmű, hogy a migránsáradat lezárásához békét kell teremteni Szíriában, Irakban és Afganisztánban is. Mégpedig belátható időn belül. Mint tudjuk, a szíriai elnököt, Bassár el-Aszadot az oroszok támogatják, Amerika pedig nem. Ha ők ketten megegyeznének, akkor Szíriában béke lenne, a migráció elviselhetővé és kezelhetővé válna. Mi, kisebb országok polgárai ismét a nagyhatalmi versenyfutás másodlagos áldozatai vagyunk – természetesen elsők maguk, a menekültek. A visegrádi négyek alapérdeke, hogy az ENSZ legyen sokkal aktívabb az említett országokban. Hosszútavon nincs más megoldás.

Magyarország az utóbbi hetekben a világsajtó középpontjába került a migránstéma kezelése miatt. Miként látja az MKP elnöke ezt a kérdést?
– Magyarország teljesíti a schengeni tagságból adódó kötelezettségeit. Ha ezt Görögország megtette volna, akkor ma jóval kisebb a migránsáradat Európában. Magyarországot vagy azzal vádolják, hogy káosz van az országban a migránsok miatt, vagy azért, hogy kiszorítják a migránsokat az országból. Mindez a van sapka nincs sapka nagyon rossz viccre emlékeztet.

A V4-ek egyöntetűen elutasítják a menekültek kvóta szerinti elosztását az EU tagállamaiban. Mi erről az MKP véleménye?
– Hangsúlyoznám, természetesen engem is megérintenek a menekülők nehézségei, Gyakorló apaként nekem is elszorul a szívem, ha szenvedő gyerekeket látok, legyen az bármilyen nemzetiségű. De a hatékony segítség nem az, hogy kinyitjuk a bevándorlók előtt a kapukat, mert sosem lesz vége a bevándorlásnak.
Segíteni úgy tudunk, ha azon országokban, amelyek legközelebb vannak a konfl iktushoz, az EU megfi zeti a menekülttáborok működési költségeit, ha kell, a biztonságát is. Ebbe kellene nagy pénzt tenni, és nem ész nélkül idecsalogatni nagy tömegben a más kultúrájú, más tradíciókkal rendelkező embereket. Például a kvótákkal.

Forrás: KT (MKP-Hírvivő, 2015. szeptember)