nogradi_tenyek

Óriás érdeklődés övezte szombaton Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Berényi József MKP-elnök gútai fórumát. A fórum témája a migránkrízis megvitatása volt.

Annak érdekében, hogy minden érdeklődő megtekinthesse, a rendezvényt átvitték a Billiárd Clubból a kultúrházba. A résztvevőket Mayer János üdvözölte, a fórumot Samu István vezette.
Nógrádi György nem titkolja, Németország kedvenc országai közé tartozik, és így kiemelt figyelemben részesíti. Elmondta, annak ellenére, hogy a migránsok nagy részének éppen Németország a célállomása, a német társadalom többsége migránsellenes. Több százan vannak Németországban olyanok, akik az Iszlám Állammal állnak kapcsolatban, így a lehetséges terrorcselekmények reális veszélyt jelentenek. Nem biztos, hogy a közeljövőben, ugyanis a németországi tapasztalatok szerint első generációs migránsok nem követnek el terrorcselekményt, utódaik viszont már igen. A migránsok négy régióba mennének, de csak Európa van nyitva előttük, a gazdag arab országokba, az Egyesült Államokba és Ausztráliába esélyük sincs eljutni, illetve bejutni. A professzor szerint Európa nem rugalmas, ennek egyik oka az is, hogy csak Brüsszelben mintegy kétezer olyan hivatalnok tevékenykedik, aki többet keres a német kancellárnál, és ezen nem is akarnak változtatni. Esetleg majd az unokáik. Jelenleg azonban Európa nem tartozik még a világpolitika nagy globális „játékosai” közé, ilyen csak három van: USA, Kína és Oroszország.

Berényi József, akit a szervezők korábbi külügyi államtitkárként is üdvözöltek, beszéde elején elmondta az afrikai országokban szerzett tapasztalatait, majd egy friss hírrel folytatta: megyei alelnökként a minap Nagyszombatban egy azerbajdzsáni háromtagú delegáció fogadására készültek, ám ez meghiúsult, mert az azerbajdzsániaknak gondot okozott vízumot szerezni az Európai Unióba. Az óriási kontrasztra hívta fel Berényi a figyelmet, hogy míg hárman szabályosan próbálnak bejutni az EU-ba, nem sikerül nekik, addig a több tízezer bevándorlót, akik nagy része semmilyen papírral nem rendelkezik, gond nélkül beengedik Európába. Berényi József arra a nem gyakori jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy a migránskérdésben Kelet-Európa országai józanabbul szemlélik a dolgokat a nyugati országoknál. Mint mondta, már Nagyszombatban hallotta dicsérni szlovák emberektől Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Az MKP elnökének egyértelmű álláspontja, hogy a migránsválságot nem az Európai Unió területén kívül, a krízisországhoz közel kell kezelni, megoldani.

Mint ismeretes, a Magyar Közösség Pártja aláírásokat is gyűjt a migránskvóták elutasítása érdekében. (on)