ungarn2

Nagyszabású tüntetést tartott hétfő este a németországi Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom megalakulásának első évfordulója alkalmából.

Az idegen-, bevándorlás-, menekült- és muzulmánellenes mozgalom ellen is sokan tüntettek, és összecsapások is voltak, a hétfő késő esti adatok szerint egy ember súlyosan megsérült.
A Szászország tartományi főváros rendőrsége a szokásos hétfő esti Pegida-felvonulásról, a „számháborút” elkerülendő, nem közöl létszámbecslést, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videofelvételek elemzése alapján valamennyi demonstrációról készít becslést. Szerintük ezúttal a Pegida hívei 15-20 ezren lehettek, ellenük pedig 15-19 ezren tüntethettek.
A Pegida gyűlésén fellépett szónokok éles szavakkal bírálták a kormány menekültpolitikáját. A tömegben sok transzparens volt látható, az egyiken Angela Merkel kancellárt náci egyenruhát idéző uniformisban ábrázolták.
Az ellentüntetők az Uszítás helyett szívvel (Herz statt Hetze) nevű akciószövetség szervezésében tiltakoztak. A két csoportot nagyjából ezer rohamrendőr tartotta távol egymástól.(mti)

A tüntetők Magyarországot és Orbán Viktort is éltették. A magyaridok.hu tudósítása szerint: „Más tüntetők Orbán Viktor magyar miniszterelnököt idézték, és „Európa az európaiaké” táblát emeltek a magasba, illetve „Ungarn zeigt wie’s geht”, azaz „Magyarország mutatja a helyes utat” plakát is látható volt a tömegben. Merkel asszony szép lassan falnak vezeti az országot – hangoztatta egy hatvanas éveiben járó, német tüntető.”
Az itt látható felvételen is ott van a magyar zászlót is tartalmazó transzparens, rajta az Orbán YES felirat, de ott van a Danke Ungarn és Köszönöm Magarország is. (lásd a pirossal bekeretezett transzparenseket)