nrsr_jobbikHa minden igaz, Szlovákiában lesz kimondottan a Jobbiknak szóló Szávay-törvény. Azt ugyan egyértelműen még senki nem jelezte, melyik hatályos törvényt kellene módosítani, hogy a külföldi parlamentekben aktív politikusok Szlovákia területén ne nyithassanak-tarthassanak fenn ügyfélfogadó irodát és ne alkalmazhassanak szárnysegédeket, így még az is megeshet, hogy Szlovákiában lesz Lex Szávay is.

A Lex Hlinka, Lex Hurban, Lex Štefánik és Lex Dubček mellé igazán odaillene már egy ellenkező előjelű speciális jogszabály is, mely nem az érintettek kötelező tiszteletére utasítaná az egyszerű polgárokat, hanem az utálatára… Eljátszani azért érdekes a Lex Szávay gondolatával, mert ebben a kis országban történtek már más furcsa dolgok is a törvényhozók jóvoltából. A dunaszerdahelyi irodanyitást követő – és viszonylag gyorsan lecsengő – sajtómegnyilvánulások nem vezettek el jogászi polémiákig, csak jelezték, hogy a szlovák házelnök a hazai párttörvény módosítására gondol… (Az államvédelmi törvényt feltehetőleg nem merte szóba hozni.) Csak hát egy szlovák – itteni szóhasználattal: nem exterritoriális – törvény hogyan kötelezhet egy külföldi polgárt arra, hogy – ami egyébként tágabb hazánkban, azaz az Európai Unióban nem tiltott -, számára tabu legyen?! Különösen, hogy Szávay István szabad emberként lakóingatlant vásárolhatna magának Dunaszerdahelyen vagy bárhol az országban, amit ügyfélfogadásra is használhatna… A kérdés nem egyszerű, mert az egyik volt szlovák alkotmánybíró sem tudta kapásból megmondani, melyik szlovák jogszabályban lehetne Szávay irodáját kitiltani Szlovákiából.

Mindenesetre: megint egyszer mód nyílt a radikális magyar parlamenti politikai párt csócsálására, irredenta szándékainak bírálatára. Talán hogy közben se a kormánynak, se a parlamentnek ne kelljen azzal foglalkoznia, mit is csináljon a saját, önjáróvá vált szélsőségesével, Marián Kotleba besztercebányai megyeelnökkel, akivel igazán illene már kezdeni valamit. Mert az a tehetetlenség, ami Kotlebával kapcsolatosan a politika legfelsőbb szintjein megnyilvánul, cseppet sem szívderítő. Összeférhetetlenségi jogszabályok ide vagy oda, plurális demokrácia mint alkotmányos alapérték meg amoda, Kotleba azt alkalmazza, aki az elvtársa, annak az elnyert pályázati pénzére üti rá az engedélyező pecsétjét, aki ellen nincs elvi-ideológiai kifogása… Elvi-ideológiai kifogása pedig azok ellen van, akik a xenofóbia, a rasszizmus, a másságot érő intolerancia ellen vagy a romákért dolgoznak. A kormány meg csak áll és néz. Eszébe sem jut törvénymódosítással fenyegetőzni. Pedig hát Kotleba pártja semmivel nem jobb a Jobbiknál, sőt, és még csak cukisodni sem látszik így, a választások közeledtével. Egy valami látszik Kotlebán: élvezi a helyzetet, amit teremt. És teheti, mert a hatalom neki megengedi. Azért, mert ő nem magyar?

Forrás: NGYR, Felvidék.ma

Lásd még a témával kapcsolatban: