presser_gaborPresser Gábor ezen a héten teljesíti felvidéki turnéját. Érsekújvár, Galánta, Dunaszerdahely, Komárom már mögötte van, ma este Pozsonyban koncertezik.

Presser Gábor vitathatatlanul a magyar könnyűzene egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) alakja, koncertjei rendre telt ház előtt zajlanak. Díjak, lemezek sokasága kíséri útját. A magyar könnyűzene szereplőit úgy is lehet „osztályozni”, hogy dolgoztak-e Presser Picivel. Ha igen, annál jobb ajánlólevél nemigen kell. Csak néhány név a csodálatosan gazdag pályafutásból: Omega, LGT, Sztevánovity Zorán és Dusán, Kovács Kati, Rózsa Magdi, Zalatnay Sarolta, Katona Klári, Révész Sándor, Freinreisz Károly, Demjén Ferenc …

Aki volt már Presser-koncerten, nem túlzás, csodának a része. Bejön egy ember a színpadra, ott van egy zongora, és jön a két órán át tartó varázslat. Presser nem titkolja, kimutatja, hogy hálás a közönség szeretetéért, szinte valamennyi számát felvezeti egy-egy történettel.

Ilyen gazdag életút mellett viszont meglepő, hogy ugyanolyan koncerttel jön el, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Jó, az Omega-sztorit kár volna kihagyni, mert azért jó ha tudjuk, hogy a magyar rockzene legsikeresebb alkotása, a csaknem fél évszázados Gyöngyhajú lány, valójában Presser Gábor szerzeménye, amelyet mellesleg Kóbor Jánosék (akin már akkor fehér farmerkabát volt, amikor a zeneszerző még kéket sem látott – Presser előszeretettel jegyzi ezt meg) két éven át várólistára kényszerítettek. Az LGT-slágereiből viszont kedvére csemegézhetne, van akármennyi, de rendre marad a Mindenki másként csinálja. Ahogy a barátoknak írt lemezek közül tavaly és most is a Kern Andrásnak írt album születésének körülményeit ismertük meg.

Sztevánovity Zorán ugyancsak évente koncertezik Dunaszerdahelyen. Kétszer ugyanazzal a műsorral egy helyre nem jövünk – mondja. Pressernél ez nem szabály, de a közönségből MINDENKI hálás (még azok is, akik sokadszor látják), mert egy csodát újra átélhetnek: Presser Gábor ismét elringatja őket.

Oriskó Norbert, Tények.sk  

(Fotó: fb/Elókoncert)