20151114c

POZSONY: Az MKP Országos Tanácsának ülésének kezdetén a testület tagjai egy perces néma csenddel adóztak a párizsi tragédia áldozatai emlékének. Az ülésen elfogadják az MKP választási listáját és programját is.

Mint ismeretes, Szlovákiában 2016. március 5-án parlamenti választásokat tartanak, amelyre a választáson induló pártok 150 fős listával vehetnek részt.

A Magyar Közösség Pártjának választási listáját Berényi József pártelnök vezeti Bárdos Gyula korábbi köztársaságielnök-jelölt, valamint Farkas Iván gazdasági alelnök előtt. Negyedik helyen a Dunaszerdahelyi járás jelöltje Menyhárt József, az ötödiken pedig a Komáromi járás jelöltje Samu István indulnak. Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnökéé a hatodik hely, a hetedik helyen a Kassai kerület jelöltje Köteles László, a nyolcadikon pedig a Besztercebányai kerületből Auxt Ferenc. Mint látható, a regionális szempontnak fontos szerep jutott a listaállítás során.

Az MKP további alelnökei is természetesen ott vannak a listán: Németh Gabriella (14.), A. Szabó László (15.), Őry Péter (17.), Miklós László (148.). A kampányfőnök Forró Krisztián a 11. helyen indul, őt követi a Lévai járás elnöke, Kiss Beáta. Az MKP ismert arcai közül nagy visszatérő lehet Bauer Edit (149. – saját kérésére indul a lista végén), aki 10 évig volt az MKP európai parlamenti képviselője.  A végén csattan az ostor? – mindenesetre erős az MKP listájának vége is, ott van továbbá Hrubík Béla (147.) korábbi Csemadok-elnök is.

A VIA NOVA ICS jelöltjei kerek helyen indulnak: Cziprusz Zoltán (10.), Nagy Dávid (20.), Varga Tibor (30.), Nagy György (40.), Pócsik József (50.).

A civil aktivistákkal való együttműködésről már korábban megegyezés született. Eszerint Orosz Örs a 9., Zachar Pál a 19., Bóna Zoltán a 29., Bauer Ildikó pedig a 69. helyen indulnak.
Ott lesznek az MKP listáján a MI MAGUNK mozgalom jelöltjei is, közöttük Somogyi Szilárd a legismertebb, a 100. helyen indul. Társai: Gábor Norbert, Faklen Kinga, Borovszká Krisztina őt követik a 101-103. helyen.

A sportéletből, a DAC egykori játékosa, Szabó Ottó a 60. helyen indul. A listát Halász Béla, a FONTOS VAGY mozgalom jelöltje zárja. Az első 20 között ott van még Ilkó Zoltán (Tőketerebesi járás, 13.), Karaffa Attila (Dunaszerdahelyi járás, 16.), Körösi Ildikó (Vágsellyei járás, 18.). Az MKP 150 képviselőjelöltje közül 148 személyről döntött az MKP Országos Tanácsa, két hely még nyitott maradt.

Az MKP Országos Tanácsa további aktuális kérdésekkel is foglalkozott. Fontosnak tartják, hogy minél többen írják alá a migránsok befogadásával és a helyi népszavazások eredményének kötelező érvényű tételével kapcsolatban indított petíciót. A párt választási programja elsősorban Dél-Szlovákiát és a szlovákiai magyarokat kívánja megszólítani, rámutatva, hogy Dél-Szlovákia felemelkedése az egész ország életszínvonalának növekedéséhez járulna hozzá. A program a Baross Gábor tervből, valamint A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei című dokumentumokból indulnak ki. A választási programot az MKP külön sajtótájékoztatón ismerteti részletesen.

A sajtótájékoztatón Berényi József hangsúlyozta, hogy az MKP választási listáján a korábbi választásokhoz hasonlítva sokkal több fiatal jelölt indul a választásokon, és ez érvényes a nem pártjelölteket nézve is. Az egyik szabad helyet Stubendek László komáromi polgármesternek ajánlják fel, ha elfogadja, a 11. helyet kínálják fel neki.

Ez közös lista, csak azok nincsenek itt, a magyar összefogásban, akik nem akartak ennek részesei lenni. – mondta Bárdos Gyula.

Szerény, de hatékony kampányt fogunk folytatni. A választópolgárokkal való kapcsolattartásra összpontosítunk – mondta Forró Krisztián kampányfőnök. Az MKP a kampány költségeit elsősorban banki hitelből állja.

Tények.sk, on