foci_eb

A magyar labdarúgó-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

Eb-pótselejtező, visszavágó: Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0)
——————————-
Groupama Aréna, 22 000 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol). Továbbjutott: Magyarország kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.
gólszerzők: Priskin (14.), Henriksen (83., öngól), illetve Henriksen (87.)
Magyarország: Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás – Elek Ákos (Pintér Ádám, a szünetben) – Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László (Németh Krisztián, 75.), Nagy Ádám, Lovrecsics Gergő – Priskin Tamás (Böde Dániel, 62.)

A magyar válogatott védekező felfogásban lépett pályára, ennek ellenére a 14. percen Priskin Tamás gyönyörű egyéni megmozdulásának köszönhetően megszerezte a vezetést. A második félidőben a magyar csapat hősiesen védekezett és egy-egy ellentámadásra is futotta erejéből, egy ilyet követő szöglet végén pedig a 83. percben Markus Henriksen öngólja eldöntötte a párharcot. Igaz, néhány perccel később éppen Henriksen megszerezte a szépítő találatot.
A magyar válogatott legutóbb nagy nemzetközi tornán 29 esztendeje, az 1986-as világbajnokságon vett részt.

Gratulálok a csapatomnak, mert az elmúlt hetekben fantasztikusan teljesített. Köszönet illeti Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, akivel meghoztuk ezt a nehéz döntést, hogy én veszem át a válogatott irányítását. Hatalmas köszönet illeti Dárdai Pált és a korábbi, valamint a jelenlegi stábot. Több helyen is változtattunk a kereten, kockázatos döntéseket vállaltunk, de bíztunk a játékosokban, akik magabiztosak voltak” – mondta Bernd Storck, a magyar válogatott német szövetségi kapitánya.

„Először is gratulálok a magyar csapatnak, hogy kijutott az Eb-re, összességében jobbak voltak ezen a két mérkőzésen. A selejtezősorozatban mutatott játékunkkal elégedett voltam, de a pótselejtezős párharcban már egyáltalán nem. Azzal, hogy otthon nem rúgtunk gólt, csökkentek a továbbjutási esélyeink, éppen ezért támadóbb csapatot küldtem ma pályára, de ez nem igazán működött. A második félidőben még nagyobb nyomást akartunk gyakorolni a magyarokra, de nem jártunk sikerrel” – mondta Per-Mathias Högmo, a norvégok szakvezetője. (MTI)

A találkozót követően a magyar játékosok még hosszú percekig ünnepeltek együtt a közönséggel, majd a szövetségi kapitány Bernd Storcknak is „kijutott”, a német szakember ugyanis a levegő dobálva éltették. A magyar válogatott negyvennégy év után játszhat újra kontinensviadalon, legutóbb az 1972-es belgiumi tornán vehetett részt, nagy nemzetközi tornán az 1986-os mexikói világbajnokság óta nem járt a nemzeti csapat. A franciaországi Európa-bajnokság csoportjait december 12-én sorsolják. (MTI)

Bernd Storck az M4 televíziónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy németként miként éli meg ezt a sikert, azt válaszolta: Most magyar vagyok.

Priskin bombagólja: (fotók: mti)

foci_eb2